Varjojuoksu:Yleistä

Kohteesta ExcaliburWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Lyhyesti: Shadowrunnerit tekevät rikoksia, yleinsä vastineena rahasta. Murhat, kidnappaukset, dataryöstöt, salakuljetukset ja sabotaasit ovat normaaleja runnereihin liitettäviä tekoja, mutta ei ainoita. He voivat myös tehdä itselleen hommia, jolloin palkka ei ole varma, mutta välikäsiä on vähemmän. Työnantajat taas pitävät runnereita "kiellettävissä olevina hyödykkeinä", eli runnerit ovat erittäin hyödyllisiä, mutta samalla tarpeen tullen uhrattavissa. Työnantajien ja runnereiden välillä menee sanaton sopimus "varjotöistä", eli hommat hoidetaan, jonka jälkeen runnerit ja työnantaja pysyvät anonyymeinä. Kumpikaan ei tahdo alkaa kusettamaan toista. Tosin luottamus on ansaittava varjoissa ja sen kaikki ammattilaiset tietävät. Runnerit ovat oman alansa ammattilaisia ja myös työnantaja uskoo tähän.

Siitä päästäänkin ensimmäiseen ongelmaan: Runnereilla on hyvin monia erilaisia taustoja, mutta minkä takia henkilö, joka on jonkin alan ammattilainen päättää alkaa tekemään töitä, jossa henkensä menettäminen on erittäin todennäköistä? Melkein samalla palkalla voisi tätä mennä tekemään jollekin korporaatiolle ja saada monta kertaa paremmat edut. Todella, todella harva päättää alkaa omasta tahdostaan Shadowrunneriksi tai väittää tekevänsä sitä seikkailun vuoksi. Vielä harvempi väittää pitävänsä työn tuomista "haasteista". Jotkut vain vihaavat olevansa korporaatioiden "koneiston osia" ja tahtovat määrätä itse omasta elämästään. Yleisin syy on kuitenkin, että ei ole muuta vaihtoehtoa. Seuraavaksi muutama syy, miksi joku alkaa shadowrunneriksi:

  • Varjoihin vajoaminen: Monet Shadowrunnerit ovat olleet aiemmin laillisia kansalaisia, joilla on ollut lupaava elämä edessään. Jotain kuitenkin tapahtuu heidän elämässään, he huomaavat kaiken tärkeän katoavan kuin hiekka sormien välistä ja ennen pitkää huomaavatkin olevansa täysin pohjalla, yrittäen selviytyä ankarassa maailmassa.
  • Nousten kurasta: Joillekin Shadowrunnerina oleminen on yksi pykälä ylöspäin ruokaketjussa. He ovat selviytyjiä, jotka ovat taistelleet koko elämänsä jengien ja rikollisten organisaatioden riveissä tai heitä vastaan kaduilla. Heille Shadowrunnerina oleminen on kuin luksusta edelliseen elämään verrattuna.
  • Syntynyt varjoihin: Shadowrunnereita on ollut olemassa jo useita kymmeniä vuosia, joten nykyään ei ole enää niin ihmeellistä löytää toisen tai jopa kolmannen polven pikku-runnaajia. He ovat kuulleet vanhempiensa teoista ja päättäneet seurata näiden jälkiä pitkin varjoja.

Oli syy mikä tahansa, hahmoa tehdessä tärkein pohja hahmon kyvyille, kontakteille, ulkonäölle, tiedoille ja usein myös elämän tarkoitukselle löytyy historiasta. Entinen jengiläinen tuskin tietää korporaatioden etikettitavoista, kun taas joku entisen hyvän elämän menettänyt voi yrittää kynsin ja hampain päästä takaisin vanhaan loistoon, tai sitten kostaa jollekin, joka ajoi hänet varjoihin.

Seuraavaksi: Miksi oikeastaan joku haluaisi käyttää Shadowrunnereita? Monilla korporaatiolla on omat erikoisjoukkonsa ja nämä pystyvät monesti venymään pidemmälle, kuin Shadowrunnerit ikinä, jos ajatellaan resursseja, taitoa ja uskollisuutta. Yksi syy on Shadowrunnereiden aikaisemmin mainostettu uhrattavuus. Ei silti kannata luulla Shadowrunnereita kuolemaa hakeviksi idiooteiksi (niitä ovat Blood Bowl Urban Brawl pelaajat). Silti, aina on parempi menettää muutama roskasakkia edustava, kuin ryhmällinen kalliita erikoismiehiä, joidenka koulutus on kestänyt vuosia. Toinen syy taas löytyy joustavuudessa, tehokkuudessa ja nopeudessa. Kaikilla voimakkailla yksilöillä ja ryhmittymillä maailmassa on loppujen lopuksi yksi ja sama päämäärä: saada valtaa ja vielä enemmän valtaa! Voimakkailla on kuitenkin aina pari estettä matkalla, jotka pitää raivata tieltä. Usein nämä esteet ovat kuitenkin näiden itsensä ulottumattomissa ja aikaa ei ole kuin vähän. Isot ryhmittyvät (kuten megakorporaatiot) ovat kuin valaita, joilla kestää pitkään mukautua ympäristöön ja eivätkä ennätä byrokraattisista syistä nopeasti hyödyntämään varojaan. Pienemmät yksilöt ja ryhmittymät eivät taas halua näkyvästi hypätä isompiensa varpaille. Shadowrunnerit ovat erittäin tyytyväisiä, jos hommaan saa valmistautua vaikka kaksi viikkoa, sillä usein tehtävät kutsutaan viime tipassa ja hommat pitää hoitaa samana iltana. Heidän hommaansa on kuitenkin tehdä asiat nopeasti ja anonyyminä, jolloin heidän, eikä heidän työnantajansa henkilöllisyys selviäisi. Monesti Shadowrunnereilla ei ole myöskään varaa ryssiä hommia, joten hommat myös hoidetaan, vaikka pitäisi tehdä hiukan ylimääräistäkin (josta tietenkin voi yrittää aina lisälaskuttaa).

Shadowrunnereilla on omat taitonsa, omat varusteensa ja usein myös kontakteja menneisyydestä, joidenka avulla selvitä varjotöiden ongelmista. Harva on kuitenkaan yhden miehen armeija, josta syystä runnerit usein työskentelevät ryhminä. Ei ole kuitenkaan tavatonta, että hakkerit, ammattilaisvarkaat tai salamurhaajat toimisivat yksikseen, mutta ryhmistä on monia hyötyjä. Ryhmien jäsenet korvaavat toisten jäsenien heikkouksia, jolloin yleensä ryhmä koostuu eri alojen ammattilaisista. Ryhmillä taas on monesti tapana erikoistua tiettyyn alaan, esim. kidnappauksiin tai salakuljetuksiin, mutta on myös paljon ryhmittymiä, jotka venyvät melkein mihin tahansa. Ryhmien kemia on hyvin tärkeää, mutta jotkut runnerit taas pitävät ryhmittymistä liian vaarallisena heidän arkielämälleen tai päätyvänsä taas vapauden riistoon, jonka takia ylipäänsä päätyivät varjoihin. Näitä runnereita varten on taas "treffipalvelut", joista työnantaja voi muodostaa sopivan ryhmän, joka voi turvallisesti hajota tehtävän päättymisen jälkeen tai sitten pysyä yhdessä. Mutta kuinka paljon oikeasti voi luottaa toiseen varkaaseen tai murhaajaan? Silti, on hyvä aina olla joku, joka varmistaa sinun selustan.

Takaisin