Tasapainottuva stattien rollaus d20-peleihin

ExcaliburWiki
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tämä on stattienrollaussysteemi d20-peleihin, joissa statit heitetään yleensä 3d6. Tässä systeemissä jokaisesta heitosta voi saada plus- tai miinuspisteitä, jotka parantavat tai huonontavat seuraavien heittojen odotusarvoa siten, että hahmoista ei pitäisi tulla liian heikkoja tai voimakkaita. Stattien heittäminen on kivaa, mutta liian hyvä stattirivi voi epätasapainottaa pelin ja liian huono taas masentaa pelaajan. Tämä systeemi pyrkii tekemään näistä ääripäistä epätodennäköisempiä.

Ensimmäinen statti rollataan 3d6. Tulosta verrataan seuraavaan taulukkoon:

17-18: --

15-16: -

14: -½

13: 0

11-12: +½

07-10: +

03-06: ++

Jokaisesta kokonaisesta plussasta saa yhden nopan lisää seuraavaan stattiheittoon siten, että jos esim. on yksi plussa niin seuraava statti heitetään 4d6, huonoin pois, ja kahdella plussalla 5d6, kaksi huonointa pois. Jokaisesta kokonaisesta miinuksesta taas tulee rankaisua siten, että yhdellä miinuksella heitetään 4d6, paras pois, kahdella miinuksella 5d6, kaksi parasta pois, jne. Kokonaisplussa tai -miinusmäärä lasketaan joka heiton jälkeen uudestaan ja seuraava heitto tehdään sen mukaan. Jos viimeisen heiton jälkeen on miinuksia tai plussia jäljellä, niin jokaisesta plussasta saa lisätä yhden pisteen haluamaansa stattiin. Vastaavasti jokaisesta miinuksesta täytyy vähentää yksi piste jostakin statista. Näillä loppusijoituksilla ei kuitenkaan voi mennä 3-18 -välin ulkopuolelle. Systeemiä voi kalibroida antamalla alussa valmiiksi jonkin määrän plussa- tai miinusnoppia, jos halutaan voimakkaampia tai heikompia hahmoja. Sankarilliseen peliin suositellaan yhtä alkuplussanoppaa, eeppiseen kahta. Altavastaajille yhtä alkumiinusnoppaa ja todelliseen haastepelaamiseen kahta.

Esimerkki valaissee asiaa:

1. heitto 3d6: 7, yksi plussa seuraavaan heittoon, nettona yksi plussanoppa

2. heitto 4d6, huonoin pois: 15, yksi miinus seuraavaan heittoon, nettona ei lisänoppia

3. heitto 3d6: 12, puolikas plussa seuraavaan heittoon, nettona 0,5 plussanoppaa

4. heitto 3d6: 9, yksi plussa seuraavaan heittoon, nettona 1,5 plussanoppaa

5. heitto 4d6, huonoin pois: 13, ei muutosta seuraavaan heittoon, nettona 1,5 plussanoppaa

6. heitto 4d6, huonoin pois: 14, puolikas miinus seuraavaan heittoon, nettona yksi plussanoppa

Lopullinen tulos on siis 7, 15, 12, 9, 13, 14. Lisäksi jäi käyttämättä yksi lisänoppa, jolla voi korottaa jotain stattia pisteen.


Alla on kuva eri tulosten jakaumista eri alkunoppamäärillä. Kuvassa on vertailun vuoksi myös jakauma sille, jos kaikki heitetään 3d6.

Noppajakaumat.png