Rosessin palaute

Kohteesta ExcaliburWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Lupasin antaa teille yhteistä palautetta Rosessista. Tämän palautteen tarkoitus on auttaa teitä näkemään, mitä te näin lyhyenkin prosessidraaman aikana olette oppineet. Palaute perustuu havaintoihini toiminnastanne ja tekemiinne itsearviointeihin.

Te vaikutatte hyvin keskustelevaiselta ja aktiiviselta ryhmältä, jonka kanssa on ollut helppo kokeilla prosessidraaman vetämistä. Te myös osaatte reflektoida oman ryhmänne toimintaa ja siihen kuuluvia rooleja. Yksi prosessin tavoitteista olikin tutkia ryhmän toimintaa prosessidraamassa. Itsearvioinneissanne te huomaisitte ryhmänne toiminnasta sen, että yhteisten sääntöjen vuoksi teidän ryhmänne toiminta sujui hyvin. Te myös havaitsitte, että sekä prosessidraamassa että sekä roolipelaamisessa on erilaisia ryhmän sisäisiä rooleja. Itsearviointienne perusteella ryhmän toiminnasta oppimisen tavoitteeseen päästiin siis kiitettävästi.

Toinen projektin tavoite oli tutkia prosessidraaman eroja ja yhtäläisyyksiä roolipelaamiseen. Te keskustelittekin aiheesta todella aktiivisesti ja nostitte paljon sellaisia näkökulmia esille, joita minä en olisi osannut huomioida. Itsearvioinneistanne päätellen nämä keskustelut jäivät teille myös mieleen. Itsearvioinneissanne te toteatte, että roolipelissä ja prosessidraamassa on paljon yhtäläisyyksiä mm. hahmoihin samastumisessa ja hahmojen näkökulmien pohtimisessa. Toisaalta te nostatte itsearvioinneissanne esiin myös sen, että roolipelaaminen eroaa prosessidraamasta juuri roolien suhteen: roolipelatessa yksilöt kehittävät enemmän omia hahmojaan ja toimivat enemmän rooleissaan kuin prosessidraamassa. Tämä on osittain totta. Monessa prosessidraamassa rooleja käsitellään kollektiivisesti ryhmänä, mutta pidemmissä prosesseissa yksilöt pääsevät usein luomaan ja kehittämään omia hahmojaan ja toimimaan niissä. Itsearviointienne ja yhteisten keskustelujemme perusteella tavoitteeseemme vertailla prosessidraamaa ja roolipelaamista päästiin erinomaisesti.

Projektin tavoitteena oli lisäksi esitellä teille prosessidraamaa ja sen erilaisia työtapoja. Tähän tavoitteeseen pyrittiin ja päästiin kokeilemalla erilaisia työtapoja ja keskustelemalla niistä. Itsearviointienne mukaan te myös opitte näistä työtavoista: te olette kirjoittaneet, että työtavat tulivat tutuiksi ja että ne ovat moninaisia, luovia, osallistujia aktivoivia ja eläytymiseen pohjautuvia. Te näitte prosessidraamassa olevan piirteitä myös eri ilmaisun lajeista. Tämä on totta ja osaksi sen vuoksi on vaikea määritellä, mikä on prosessidraaman ja roolipelaamisen suhde, ovatko ne keskenään draamakasvatuksen ala-genrejä ja kuinka lähellä ne ovat toisiaan. Eri teoreetikot katsovat draamakasvatuksen sisältävän eri määrän genrejä ja niinpä vain osa katsoo roolipelaamisen kuuluvan draamakasvatuksen kenttään. Tämä onkin hyvä esimerkki siitä, kuinka minkä tahansa alan genresysteemin ja genrejen välisten rajojen määrittely on hyvin vaikeaa. Prosessidraamatkin voivat erota rakenteeltaan toisistaan siinä missä roolipelitkin. Itsearvioinneissa mainittiin myös se, että Rosessissa opittiin hienoja termejä yksinkertaisille asioille. Tämä lienee jokaisen alan ongelma: termejä pitää olla, jotta ilmiöistä voitaisiin puhua tieteellisesti ja jotta niistä voitaisiin tiedostua.

Te keskustelitte käsittelemistämme teemoista, elämään asennoitumisesta ja eettisestä päätöksenteosta erinomaisesti. Te olitte keskusteluissa hyvin aktiivisia ja toitte niihin monipuolisesti erilaisia näkökulmia. Etenkin jatkumon tekeminen vaikutti herättävän teissä keskustelua, samoin forumteatteri. Itsearvioissanne te taas katsotte, että eri näkökulmien pohtiminen prosessidraamassa oli mielenkiintoista. Toisaalta olette myös vastanneet, ettette oppineet sinänsä mitään uutta ja joku koki oppineensa liikaakin. Mielipiteenne teemoista oppimisesta siis erosivat, mutta yhteisten keskustelujemme perusteella te pohditte niitä hyvin syvällisesti.

Kiitän yhteisestä Rosessistamme, aktiivisesta osallistumisestanne ja antamastanne palautteesta. Teidän kanssa keskustelu on auttanut minua pohtimaan omaa opettajuuttani. Tiedän nyt lisäksi paljon enemmän roolipelaamisesta kuin aikaisemmin. Toivotan teille hauskoja esteettisen kahdentumisen hetkiä roolipelatessa!