ProjektiMaa:Teknologia

Kohteesta ExcaliburWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Projekti Maa sijoittuu kaukaiseen tulevaisuuteen, jossa ihmiskunta on levittäytynyt monien eri tähtien ympärille. Tässä välissä on ehditty keksiä monenlaista.

Avaruusalukset

Tähtienvälinen matkustaminen

Valoa nopeampi matkustaminen tapahtuu hyperavaruudessa. Hyperavaruuteen siirrytään hypermoottorilla, joka voi olla joko rakennettuna alukseen tai avaruudessa lojuvaan hyperporttiin. Laite on kallis, mutta ei erityisen suurikokoinen, joten se voidaan asentaa pieniinkin aluksiin. Siirtyminen kuluttaa paljon energiaa.

Hyperavaruudessa eivät päde tavalliset fysiikan lait, eikä hyperavaruusfysiikkaa vieläkään täysin ymmärretä. Niinpä hypernavigoiminen on hankalaa ja usein suorastaan vaarallista. Koska ilmiöt ovat tuntemattomia, edes supertehokkaista tietokoneista ei ole juuri apua. Hyperavaruuden ilmiöt vaikuttavat olevan jollakin tavalla sidoksissa tietoisuuteen. Parhaiten asian tuntee Pilottien järjestö, mutta he eivät ole innokkaita jakamaan liikesalaisuuksiaan.

Hyperavaruudessa liikkuminen tapahtuu samoilla moottoreilla ja periaatteilla kuin tavallisessakin avaruudessa. Matkat vain ovat huomattavasti lyhyempiä. Matkan kestoon vaikuttavat reitin pituuden lisäksi sen vakinaistuminen (tuttu reitti on nopeampi matkustaa), pilotin taidot ja aluksen laatu. Lähekkäisten tähtien väli voidaan matkustaa parhaimmillaan muutamissa minuuteissa, mutta pitkät ja vaativat matkat voivat viedä jopa kuukausia hyperavaruudessa. Yleensä tosin pitkillä matkoilla tehdään useita lyhyitä, muutaman päivän hypermatkoja.

Hyvin tutkitut ja lyhyet hyperavaruusreitit ovat suhteellisen turvallisia ilman kaupallista pilottia, mutta hyperavaruusliikenteen suosion johdosta onnettomuuksia sattuu silti usein. Reittien pituuden kasvaessa haastavuus ja matka-aika kasvavat noin neliöllisesti pituuteen nähden. Tässä ei voi huijata tulemalla keskellä ei-mitään normaaliavaruuteen, vaan vaikeus on reittikohtainen. Toki pidemmät matkat tehdään aina mahdollisuuksien mukaan käyttäen tunnettuja väliasemia.

Energianlähteet

Suurin osa käytetystä energiasta on peräisin tähdistä. Sivistyneissä maailmoissa energia varastoidaan antimateriaksi, jolloin päästään valtaviin energiatiheyksiin. Antimateriateknologia on valitettavasti virhealtista, kallista ja räjähdysherkkää. Niinpä köyhemmissä siirtokunnissa joudutaan valitsemaan antimaterian valtavien riskien ja huonompien energiamuotojen väliltä.

Energiaa ei ole koskaan liikaa. Alusten nousut planeetan painovoimasta, siirtymät hyperavaruuteen, valtavien mittakaavojen tehtaat ja useimpien hyödykkeiden valmistaminen keinotekoisilla prosesseilla Kauppaliiton ihmismassoille kuluttaa kaiken, mitä saadaan tuotettua.

Aseet

Yleisimmät käsiaseet perustuvat laseriin. Myös projektiileja ampuvia käsiaseita on vielä käytössä niiden yksinkertaisuuden vuoksi.

Tekoäly

Keinotekoisen älykkyyden luominen on osoittautunut hankalammaksi kuin kuviteltiinkaan. Vaikka aivojen toiminta mikrotasolla tunnetaankin jo perinpohjaisesti, kukaan ei ole edelleenkään onnistunut ymmärtämään, miten kokonaisuudesta syntyy toimiva, tietoinen äly. Vaikka varsinaista tekoälyä ei olekaan keksitty, ovat äärimmäisen nopeat tietokoneet kuitenkin arkipäivää. Niin kauan kuin ongelma on määriteltävissä koneiden vaatimalla täsmällisellä tavalla, se on koneen ratkaistavissa.

Uusimmat teoriat ovat liittäneet tietoisuuden toiminnan hyperavaruuteen. Vaikuttaa siltä, että osa aivojen toiminnasta perustuu hyperavaruuden kummalliseen fysiikkaan, mikä selittäisi sen, ettei aivojen tavallisessa avaruudessa olevaa osaa monistamalla ole päästy ihmisen älykkyyteen.

Lääketiede

Lääketiede on kehittynyt yllättävän vähän. Jo muinoin havaittiin, ettei ihminen tunnu tulevan toimeen erilaisten keinotekoisten parannusten kanssa. Kehoon on yritetty istuttaa monenlaisia kyberosia ja nanoteknologiaa, mutta aina niistä on seurannut ongelmia: hylkimisreaktioita, sairastumisia tai mielenterveysongelmia. Lääkkeet ovat kuitenkin kehittyneet, eikä arkielämässä jouduta juuri kärsimään flunssasta tai päänsäryistä. Myös syöpää, dementiaa ja muita pitkäaikaissairauksia osataan hoitaa entistä paremmin, mutta lopulta keho kuitenkin rapistuu ja lakkaa toimimasta. Keski-ikä on kohonnut tasaisesti ja on rikkaissa avaruuskulttuureissa noin 120 vuotta. Vanhimmat ihmiset ovat eläneet yli 170-vuotiaiksi.

Teknolelut

Leijuvia kameroita. Kannettavia yleislaitteita, joihin on yhdistetty kaikki elektroniikka, mitä tarvitaan. Informaatio ja sähkö kulkevat langattomasti sivistyksen parissa. Realistisia hologrammeja.

Tietoverkkoon on sivistyneissä paikoissa aina yhteys, mutta tieto siellä on maksullista ja kontrolloitua. Asiat tuntevilla henkilöillä voi olla yhteyksiä maanalaisiin verkkoihin, joissa on enemmän virallisesta totuudesta poikkeavaa tietoa.

Käytännön elämän apuvälineet

Maailma on sikäli romanttisesti teknologistunut, että kansalaisten arki ei poikkea nykyihmisen elämästä laadullisesti merkittävästi. Asiat toimivat kyllä nopeammin, paremmin ja helpommin, mutta ruokaa syödään yhä ja öisin tarvitaan unta.