Kommodori von Thomsenin raportit

Kohteesta ExcaliburWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
Lyypekki, 16.6.497
Aihe: S/S Kalenskajan tapaus
Vastaanottaja: Komentaja, Itämeren laivasto

Herra amiraali,

Määräsin aamupäivällä 4.6.497 alaisuudessani olevat yksiköt S089 ja P043 partioon Lyypekin edustalle todettuani S/S Kalenskajan olevan useita tunteja myöhässä. Epäilin todennäköiseksi syyksi Lyypekin edustalla olevaa huonoa näkyvyyttä. Saapuneet liikennetiedotteet kertoivat Kalenskajan kuitenkin vaihtaneen kurssia ja ohittaneen sataman kokonaan. Oletin pahinta ja 11:20 annoin lähettää ilmoituksen laivakaappauksesta.

Ensimmäisten Kalenskajan uutta kurssia koskevien luotettavien tietojen valossa oli selvää, ettei laivaa voitu tavoittaa partioveneillä. Ainoa käytettävissä oleva ilma-alus oli hra. K. Eisenbergin omistama Andra, jonka määräsin otettavaksi väliaikaisesti sotilaskäyttöön puolustusvelvollisuuslain 17§ nojalla. Nopean toiminnan mahdollisti myös Mekaanikkojen killan erikt P. Krausen esimerkillinen yhteistyökyky, minkä ansiosta Andran lentokielto voitiin purkaa.

Kalenskaja saavutettiin takaa-ajon jälkeen 11. ja 12. päivän välisenä yönä Biskajanlahdella (jäljennös Andran lokista takaa-ajon ajalta liitteessä A). Hra. Eisenberg onnistui laskeutumaan Kalenskajan etukannelle, mikä tosin johti ilmalaivan vaurioitumiseen (hra. Eisenbergin korvausvaatimukset liitteessä B). Kalenskaja vallattiin takaisin noin 3 tuntia kestäneessä operaatiossa, minkä aikana ltn M. Ringgaard ja ltn A. Schmidt kunnostautuivat.

Kalenskajan olivat kaapanneet 7 henkilöä, joiden kuultiin puhuvan keskenään espanjaa. Kaappaajien johtaja, mies nimeltä Alvarez, kuoli tulitaistelussa, kuten kuolivat myös kolme muuta kaappaajaa. Kaksi kaappaajista vangittiin, mutta yksi vältti kiinnioton. Uskon hänen tekeytyneen matkustajaksi. Tämä oli valitettavan helppoa, sillä useita matkustajia oli kateissa, eikä kaikkien henkilöllisyyttä voitu todeta varmasti. Myös Kalenskajan kapteeni ja ensimmäinen perämies olivat kadonneiden joukossa.

Kaappaajat olivat hitsanneet komentosillalle, lastiruumaan ja konehuoneeseen johtavia ovia kiinni. He olivat viimeisenä epätoivoisena eleenään vaurioittaneet myös ruoria ja komentosillan instrumentteja. Kalenskaja oli matkansa aikana joutunut osalliseksi myös useisiin yhteentörmäyksiin. Peläten laivan vaurioituneen, päätin matkustajien turvallisuuden takaamiseksi ohjata välittömästi lähimpään satamaan.

SMS Norden, joka saavutti Kalenskajan varhain aamulla, saattoi meitä loppumatkan Le Sabless d'Onnen satamaan. Kaptl H. Wanderwelt oli suuresti avuksi järjestyksen vakiinnuttamisessa ja korjaustöiden aloittamisessa Kalenskajalla. Minun on myös mainittava Andran mekaanikon, hra. M. Walkendorfin, ansiokas työ Kalenskajan ohjauksen palauttamiseksi.

Luovutin Kalenskajan ja kaksi vangittua kaappaajaa paikallisten viranomaisten haltuun 13.6.497.

H. von Thomsen
Kommodori, Lyypekin meri- ja ilmasataman komendantti