Jumaltenranta:Roolipelisopimus

Kohteesta ExcaliburWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Jannen alkuperäinen viesti

Ei ole hyväksi kamppikselle mikäli pelaajien käsitykset kamppiksesta eroavat kovasti toisistaan.

Mun mielestä Sakari on pelinjohtajana panostanut tähän kamppikseen. Ei ole kyse jonkun satunnaisen moduulin vetämisestä tai sessioista minne tullaan vain heittelemään noppaa, tappamaan hirviöitä ja ottamaan niiden aarteet, tappamaan ja tapattamaan hahmoja.

Mua on häirinnyt lähiaikoina muutamat jutut kamppikseen liittyen. Ensin mulle tuli sellainen fiilis, että mä vedän liian paljon yksin juttuja "eteenpäin" (*1). Jos en ole pelaamassa, sessiota ei saada aikaiseksi tai hahmot eivät tunnu saavan vietyä tarinaa eteenpäin (*2). Sitten tajusin, että taitaa olla kyse siitä, että pelaajilla on eri käsitys siitä mistä kamppiksessa on kyse. Eli siis mikä kamppiksen roolipelisopimus on.

Mä tulin kamppikseen eläytymään ja luomaan yhdessä sisältöä. Kamppiksessa on muutakin hyvää, ja muutakin josta nautin, mutta noi on mulle ne pääpointit.

Tarkoitus ei ole valittaa, vaan parantaa asioitaa. Yksikään RPS ei ole inherentisti (*3) toista parempi. Kampanjoille tuppaa kuitenkin tekemään hyvää, jos välillä kiinnitetään huomiota siihen minkä asioiden takia sitä yhteen keräännyttiinkään.

Jos haluat selvittää mikä sinun käsityksesi jonkin kampanjan roolipelisopimuksesta on, luulisin että sen voi tehdä seuraavasti. Kysy itseltäsi seuraavia kysymyksiä:

  • Miksi olen tässä kamppiksessa?
  • Mitä haluan tältä kamppikselta?
  • Mitä haluan antaa tälle kamppikselle?
  • Mitä haluan panostaa tähän kamppikseen?

Toivottavasti tilanne saadaan paremmaksi.

  • 1= Tässä "eteenpäin" tarkoittaa loppujen lopuksi tietenkin: "siihen suuntaan mikä on minun roolipelisopimuskäsitykseni pohjalta hyvä suunta kamppiksen tapahtumille"
  • 2= Toivon että kukaan ei vedä tässä kohdassa hernettä nenäänsä.
  • 3= tarkoitan tällä tässä: "ilman ulkoista kiinnitettyä tarkastelukohtaa"

Sakrin vastaukset kysymyksiin

* Miksi olen tässä kamppiksessa?

Koska pidän roolipelimuotoisesta tarinankerronnasta, ja oli vierähtänyt jo useampi vuosi siitä, kun edellisen kerran olin vetänyt ei-moduulikamppista. Tämä kamppis siis syntyi vastaamaan tuohon tarinavetoisen kampanjan tarpeeseen. Halusin myös testata, miten D&D:n nelos-edikka soveltuu hommaan (ihan hyvin näköjään).

Haluan myös tuoda iloa pelaajien elämään pelin kautta, ja sitä kautta saada itsetunto-boostia.

* Mitä haluan antaa tälle kamppikselle?

Ennen kaikkea haluan kertoa tarinaa, jonka juonikaarta paljastan pelaajille pikku hiljaa. Itse asiassa olisin jo halunnut paljastaa siitä enemmänkin, mutta tapahtumat ovat hiljattain edenneet huonosti sen kannalta (kun ette voittaneet Zirithiania). Mutta ei hätää, kyllä asiat vielä ratkeavat. Tarinaa ei ole lyöty etukäteen lukkoon, vaan hahmojen toimilla on mahdollisuus vaikuttaa niihin suurestikin. En myöskään tiedä etukäteen kaikkea, mitä pyrin laittamaan tapahtumaan pelissä. Minulla on vain juonirunko päässäni, jonka ympärille kasaan lihaa ajan kanssa. Sen verran juonirunkoni rajoittaa kamppista, että en halua antaa hahmoille täysin vapaita käsiä lähteä esim. seikkailemaan toiselle puolelle Faerûnia muiden asioiden perässä. Mielelläni kuitenkin sidon myös hahmojen henkilökohtaiset tavoitteet osaksi juonta.

Pidän myös D&D:n taktisesta taistelupuolesta, mutta saan sen tarpeen tyydytettyä pitkälti moduulikamppiksissani. Haluan silti tähänkin kamppikseen jonkin verran taisteluita tunkea mukaan, mutta pyrin tekemään niiden syistä mielekkäitä.

* Mitä haluan panostaa tähän kamppikseen?

No, minun panokseni sisältää seikkailujen ja encounterien suunnittelun ja pelauttamisen. Ylläpidän myös suurinta osaa kampanjan pyörittämiseen liittyvistä käytännön asioista. Olen valmis tuomaan peliin mukaan pelaajien toivomia seikkailuelementtejä, jos ne minua miellyttävät ja suunnitelmiini suinkin sopivat.

En ole erityisen kiinnostunut roolipelaamisen eläytymis/sosiaaliset suhteet -osiosta, joten jätän sen puolen enemmän pelaajien kontolle. En siis tarjoa NPC:den puolelta suurta sosiodraamaa, mutta toivottavasti hahmojen keskinäinen interaktio tyydyttää sen tarpeen, sikäli mikäli kuin sitä pelaajilla esiintyy.

* Mitä haluan tältä kamppikselta?

Mitäkö haluan muilta pelaajilta? Tärkeimpänä toivoisin, että he olisivat kiinnostuneita pelin juonikuvioista, ja yrittäisivät setviä niitä konstruktiivisella tavalla. Toivon, että he suhtautuvat peliin asianmukaisella vakavuudella ja kunnioituksella. Tämä tarkoittaa lähinnä sitä, että hahmot toimivat maailman sisäisen logiikan mukaisesti, eivätkä esimerkiksi anakronistisesti tai liian "hällä väliä" -meiningillä. Moduulikamppiksissa suvaitsen sellaista enemmän kuin tässä. Tietysti peliin liittyvä huumori on aivan ok siinä laajuudessa kuin sitä on esim. viime aikoina esiintynyt.

Toivon myös, että seikkailijat ovat proaktiivisia, eivätkä odota koko ajan, että heitä vedettäisiin nenästä kohti seikkailuja. Mutta tämä toki juonen kannalta järkevissä rajoissa, ettei lähdetä sinne toiselle puolelle maailmaa haahuilemaan hetken mielijohteesta. Seikkailijoiden suunnitelmista haluan myös mielellään kuulla etukäteen, jotta voin suunnitella seikkailuja niiden pohjalta.

Toivon, että pelaajat kirjoittaisivat hahmoilleen taustan ja selkeitä tavoitteita, koska niistä saa mukavasti mielekkäitä seikkailunaiheita.

Olisi myös mukavaa, jos pelaajat jaksaisivat osallistua joihinkin käytännön järjestelyihin, kuten esimerkiksi sessiohistorian kirjoittamiseen. Ja pelipäivät olisi kiva saada aina ajallaan sovittua.


Kampanjan pääsivulle