Fuksi-D&D:Katariinan hahmon vastaukset

Kohteesta ExcaliburWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Vanhempasi haluavat sinun alkavan oppipojaksi. Kaksi paikkaa on avoinna. Alatko:

 • a) Akolyytiksi hengellisessä järjestössä
 • b) Kylän suutarin oppipojaksi

Vastaus: b) Wila tuntisi hengellisen järjestön liian sitovaksi levottomalle mielelleen. Hän liiemmin pohdiskele syvällisiä, vaan toimii tilanteen mukaan luottamalla omaan vaistoonsa. Hän ei pidä toimintaa rajoittavista säännöstöistä, ja tuskin kykenisi sellaisia noudattamaankaan.

Olet kuninkaan kaartin jäsen ja kapteenisi on pyytänyt jotakuta kaartilaista vierailemaan sairaalassa viihdyttämässä lapsia tarinoilla urheista teoistanne. Mitä teet?

 • a) Annat toisen mennä
 • b) Suostut ja menet kerskumaan tarinoillasi

Vastaus: b) Ajatus sairaiden lapsien piristämisestä tuntuu Wilasta mukavalta, ja hän päättää lähteä. Sosiaalisena tyyppinä hän nauttii tarinoiden kertomisesta, ja samalla hän pääsee tarjoamaan apuaan sairaille. Yleensä Wila tarttuu ennemmin itse toimeen, kuin antaa tehtävän muiden hoidettavaksi.

Valinta oli tässä hieman vaikeaa, koska kerskuminen ei sovi Wilalle. Se ei johdu vaatimattomuudesta, vaan pikemminkin ymmärtämättömyydestä mistä sankaruudessa tai urheudessa todella on kysymys. Wila ei näe itseään jalon tehtävän voittoisasti suorittaneena sankarina, vaan satunnaisena osatekijänä jännittävässä seikkailussa.

Ystäväsi hakee jäseneksi hengelliseen järjestöösi. Sinulta pyydetään vakuutusta hänen uskonsa puhtaudesta, mistä olet epävarma. Mitä teet?

 • a) Annat vakuutuksen
 • b) Ilmaiset epäilysi

Vastaus: b) Tuskallinen päätös Wilalle, joka ei halua pahoittaa ystävänsä mieltä mutta tuntee pahaa oloa valehdellessaan. Päättämisen hankaluus piilee akselilla valehdellako vai tuottaako harmia ystävälleen; järjestön sisäisen etiikan rikkominen ei tuota murheita. Hän kuitenkin päättelee totuuden koituvan lopulta ystävänkin parhaaksi, kun hän itsekin huomaa oman uskonsa horjuvan.

Sinua on aina opetettu pitämään kaikkea elämää pyhänä. Tuntematon mies on kuolettavasti haavoittunut käärmeen puremasta ja pyytää sinulta armollista kuolemaa. Mitä teet?

 • a) Kieltäydyt opetusten nojalla
 • b) Lopetat hänen tuskansa

Vastaus: b) Wilalle on hankala opettaa mitään, sillä hän ei yleensä omaksu valmiiksi annettuja arvoja. Vain omilla vanhemmilla oli hänestä henkinen yliote, kunnes hän heti täysi-ikäiseksi tultuaan lähti elämään ja seikkailemaan oman päänsä mukaan. Tässä tilanteessa hän kyllä tahtomattaankin muistelisi menneitä opetuksia, mutta voimakkaan säälintuntonsa ohjaamana päästäisi miehen tuskistaan.

Olet tullut elämässäsi tienhaaraan. Kumman valitset:

 • a) Paladiinin tien pyrkien kohti totuutta ja rohkeutta
 • b) Paimenen osan, ja yksinkertaisen ja rauhallisen elämän

Vastaus: a) Tasapainoinen elämä ei tyydytä Wilaa, jolle maailma on salaisuuksien ja seikkailujen aarrearkku.

Kiivaan taistelun aikana näet liittolaisesi jättävän vartiopaikkansa monia vaarantaen. Kun hän pakenee, useat viholliset käyvät hänen kimppuunsa. Mitä teet?

 • a) Annat hänen taistella yksin
 • b) Vaarannat oman henkesi auttaaksesi häntä

Vastaus: b) Wila välittää liittolaisistaan ja suojelee heitä henkensäkin uhalla. Menneinä vuosina kuolema ei ole käynyt häntä lähellä, joten hän saattaa välillä luottaa liikaakin hyvään onneensa. Wila ei siis välttämättä ajattele kuolemanuhkaa rientäessään liittolaisensa avuksi, vaan luulee optimistisesti korjaavansa tilanteen ja pelastavansa onnettoman pulasta.

Olet vannonut palvelevasi herraasi kaikissa tilanteissa. Hän himoitsee maa-aluetta ja määrää omistajan karkotettavaksi alueelta. Mitä teet?

 • a) Pidät valasi ja karkotat maanomistajan
 • b) Kieltäydyt toimimasta

Vastaus: b) Wila ei ole herrauskollinen ja suhtautuu valoihinsa aina tilanteen mukaan. Hän ei ole siis tälläkään tavalla kunniallinen, vaan voi pettää valansa ja herransa jos muuten joutuisi levittämään epäonnea.

Sinut on lähetetty solmimaan tärkeä sopimus kaukaisen lordin kanssa. Hän suostuu sopimukseen, mutta solvaa maatasi päivällisellä. Mitä teet?

 • a) Nielet kiukkusi
 • b) Nouset pöydästä ja vaadit anteeksipyyntöä

Vastaus: a) Wila ei ole erityisen isänmaallinen, vaan tuntee olevansa kotona milloin vain ystävät ovat ympärillä. Ja niitä hän löytää ja luulee löytävänsä kaikkialta. Kiukun nieleminen ei tuottaisi vaikeuksia.

Poissaoleva herrasi on kieltänyt sinua osallistumasta taisteluun, jossa ystäväsi ovat mukana. Mitä teet?

 • a) Autat tovereitasi tietäen, että voit kiistää sen myöhemmin
 • b) Pidättäydyt herraasi kunnioittaen taistelemasta

Vastaus: a) Ei vaikea valinta. Wila ei noudata sääntöjä vaan toimii miten hyvältä tuntuu. Hän haluaa ainoastaan edistää onnellisuutta ja välttää kärsimystä, eikä sekään ole mietitty päämäärä vaan hyvästä tahdosta lähtevä tapa toimia.

Ainoa ongelma valinnassa on teon kiistäminen. Wila ymmärtää valehtelun, jos se edistää hyvää tarkoitusta, mutta tilanteessa kyseessä olisi pikemminkin oman nahan suojelu. Hän saattaisi tunnustaa tottelemattomuutensa ja luottaa asioiden silti järjestyvän parhain päin. Wila kun ei aina ajattele tekojensa seurauksia kovin pitkälle, eikä kantaisi huolta mitä tehdä elämälleen jos hänet erotetaan palveluksesta. Jos herra karkoittaisi hänet luotaan, olisi vaan keksittävä jotain muuta tekemistä, ei sen kummenpaa.

Olet sekä musiikin opettaja että taitava painija. Sinua on pyydetty osallistumaan paikalliseen painiturnaukseen. Mitä teet?

 • a) Jatkat musiikin opettamista tietäen, että olisit voittanut joka tapauksessa
 • b) Osallistut turnaukseen saaden mainetta voitosta

Vastaus: a) Wila ei juokse maineen perässä. Häntä kiehtovat kyllä uudet haasteet ja kokemukset, mutta voittojen kalastelua hän ei ymmärrä. Hänen mielessään voitettu taistelu ei kasvata henkilön omaa arvoa, ja ainoa mikä merkitsee on onnellinen loppu. Vaikka painiturnaus olisi haastena mielenkiintoinen, ei se edistäisi kenenkään hyvinvointia, eikä näin toimisi kovin vahvana motivaattorina. Hyvä onni on tuonut Wilalle itsevarmuutta, ja hän todella saattaisi kuvitella voittavansa joka tapauksessa.

Olet vannonut suojelevasi herraasi, mutta tiedät että hän on tehnyt rikoksen. Viranomaiset kuulustelevat sinua tapauksesta. Mitä teet?

 • a) Vaikenet pitäen valasi
 • b) Rikot valasi ja kerrot totuuden

Vastaus: a) Valehtelu inhottaa Wilaa, mutta hän ei ole mieleltään heikko olkoonkin täysin kunniaton ja ailahteleva. Kykenemättömyys sääntöjen noudattamiseen ei johdu heikosta itsekurista vaan tavasta toimia tilanteen sanelemalla tavalla. Nyt hän joutuisi painiskelemaan rehellisyyteen taipuvaisen luonteensa kanssa, mutta ajatus herransa joutuvan kärsimään pitäisi suun supusssa. Wila luultavasti välittää herrastaan, ja se saisi hänet pitämään valansa, vaikka uskollisuus herroille ja valoille muuten vaihteleekin. Wila ei aina ajattele tekojensa seurauksia pitkien aikojen päähän, mutta tässä ne ovat tarpeeksi ilmeiset.

Kauppias on velkaa ystävällesi, ja maksu on jo pahasti myöhässä. Huomaat kuinka kauppias pudottaa rahapussin vahingossa. Mitä teet?

 • a) Annat rahat ystävällesi
 • b) Palautat pussin kauppiaalle

Vastaus: b) Tilanteesta riippuen kumpikin vaihtoehto on mahdollinen, mutta b on todennäköisempi. Kauppiaan maksamattomuus ärsyttäisi, mutta pussin ottaminen ja vieminen ystävälle tuntuisi varkaudelta. Wila ei pitäisi viivästynyttä maksua varkauden arvoisena.

Jos rahat ovat ystävälle elintärkeitä, olisi tilanne hiukan toinen. Wila saattaisi muistaa ystävänsä ongelmat ja ottaa pussin vaikka pahalta tuntuisikin. Hän ei kuitenkaan tietäisi, mitä rahat kauppiaalle merkitsevät, ja Wilaa liikuttaa vain kärsimys mistä hän on tietoinen. Toisaalta tyytyväisen tietämättömänä tallustelevan kauppiaan katseleminen voisi olla Wilalle liikaa, ja hän palauttaisi pussin ja jäisi harmittelemaan ystävän tilannetta mielessään.

Olet rikas, vanha erakko ja loppusi on lähellä. Kumman valitset:

 • a) Annat kaikki rahasi nälkäisten lasten ruokkimiseen
 • b) Annat jälkeläistesi periä omaisuutesi

Vastaus: a) Wila auttaa niitä, joiden onni tai epäonni tuntuu läheisimmältä. Jos Wila olisi erkoitunut, välit jälkeläisiin olisivat luultavasti etäiset. Nälkäiset lapset pääsisivät näin perinnönjaon etusijalle, sillä heidän kärsimyksensä on helposti kuviteltavissa vaikka eivät aivan silmien alla olisikaan.

Sinut ja ystäväsi on komennettu perääntymään taistelusta. Rikkoen käskyä sinä:

 • a) Uhraat itsesi hidastaaksesi vihollisia, jotta muut voisivat paeta
 • b) Pysähdyt auttamaan haavoittunutta kumppaniasi

Vastaus: b) Wila on tunteiden vietävissä ja se kärsimys koskee eniten, mikä on lähinnä, helpoimmin havaittavissa, helpoimmin ymmärrättävissä. Haavoittunut vie hetkeksi Wilan koko huomion, eikä hän muista saati välitä annetuista määräyksistä. Vaihtoehto a) voisi tulla myös joissain tilanteissa kysymykseen, mutta auttamisenhalustaan huolimatta Wila ei empimättä hyppäisi surman suuhun, sillä hän rakastaa elämää. Jos ystävien pelastuminen sitä ehdottomasti vaatisi, voisi hän kuitenkin sellaiseen uhraukseen päätyä.

Riisut pitkäaikaisen vihamiehesi aseista kaksintaistelussa, ja hän on armoillasi. Mitä teet?

 • a) Surmaat hänet, kuten kaksintaistelun säännöt edellyttävät
 • b) Annat hänen antautua

Vastaus: b) Wilassa ei ole vaadittavaa selkärankaa antamaan kuoloniskua antautumishaluiselle vastustajalle. Empatiantunne sotkisi kaikki pitkäänkin hautuneet vihantunteet ja hän antaisi armon käydä oikeudesta.

Olet vannonut palvelevasi herraa, joka laittomasti kiduttaa vankeja. Joka yö heidän tuskanhuutonsa kantautuvat korviisi. Mitä teet?

 • a) Raportoit rikoksen
 • b) Pidät valasi

Vastaus: a) Wilan ei tarvitse edes miettiä tällaista tilannetta. Hän on huono pitämään valoja, kun ei osaa sitoutua mihinkään ja toimii aina miten kulloinkin näkee suurimman onnen ympärilleen saavuttavan. Hän tekee hyvää tunteen eikä velvoituksen vuoksi. Tuskanhuudot sattuvat Wilaa eikä hän ajattele seuraamuksia vaan tekee kaikkensa kärsimysten lopettamiseksi.

Näet miehen ryöstävän rahaa herraltasi. Mitä teet?

 • a) Yrität henkilökohtaisesti auttaa rosvoa takaisin rehellisyyden tielle
 • b) Viet rosvon oikeuteen

Vastaus: a) Rosvon vieminen oikeuteen tuottaisi kärsimystä rosvolle ja oikeutta herralle. Sääli ettei Wila ymmärrä oikeudesta mitään ja hän yrittäisi korjata tilanteen kaikille hyväksi. Lisäksi hän on hieman hyväuskoinen ja uskoisi varmaan roiston pystyvän parannukseen.

Herrasi luulee erheellisesti surmanneensa lohikäärmeen. Sinulla on todisteita, että sinä kaadoit pedon. Kysyttäessä sinä:

 • a) Annat herrasi pitää luulonsa
 • b) Kerrot totuuden ja saat tappopalkkion

Vastaus: b) Wila lipsauttaa totuuden helposti. Hän ei edes haikaile palkkiota tai mainetta, mutta hänen on erittäin hankalaa valehdella vastaan suoraa kysymystä. Maine ei merkitse Wilalle paljoakaan, sillä ilman käsitystä kunniasta ei voi nauttia kunniakkaasta maineestakaan. Vaihtoehto a voisi tulla kysymykseen, jos Wilalla olisi aikaa lukea tilanne oikein ja hän ymmärtäisi lohikäärmeen voiton merkitsevän paljon isännälleen.

20 vuoden jälkeen olet löytänyt parhaiden ystäviesi murhaajan. Hän paljastuu pienen lapsensa ainoaksi elättäjäksi. Mitä teet?

 • a) Surmaat murhaajan
 • b) Säästät hänet lapsen vuoksi

Vastaus: b) Tällä kertaa valintaa ei sanellut ainoastaan myötätunto, sillä lapselle olisi voinut hankkia toisenkin huoltajan. Wila ei kuitenkaan itse ole valmis kasvattamaan lapsia, ja muita elättäjiä olisi varmasti kovin vaikea löytää. Wila nieliskelisi kiukkuaan, mutta antaisi murhaajan elää lapsen hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Paikallinen öykkäri haastaa kanssasi riitaa. Mitä teet?

 • a) Höykytät hänet
 • b) Kieltäydyt haasteesta

Vastaus: a) Wila ei halua levittää kärsimystä, mutta kyllä kunnon tappelu silti kelpaa. Wila on toiminnan nainen ja pitää haasteista. Haasteeseen vastaamisessa ei hänestä ole mitään väärää, vaan täysin luonnonmukainen reaktio. Wila ei myöskään tee eroa vastustajien arvon välillä; kotiseudun öykkäriä vastaan taistelu on yhtä hauskaa kuin yhteiskunnan perivihollisen.

Nuoruudessasi lupasit viedä kihlattusi jonain päivänä vihille. Nyt olet pyhällä tehtävällä kaukaisessa maassa ja sinulle saapuu kutsu astua vihdoin avioliiton satamaan. Mitä teet?

 • a) Kunnioitat kutsua
 • b) Jatkat hengellistä etsintääsi

Vastaus: b) Mitä Wila on tuommoisia mennyt lupailemaan? Tottakai jatketaan seikkailua, ei Wilalla ole aikaa eikä halua vakiintua parisuhde-elämään. Sulhanen saisi armottomat rukkaset, tosin mitä kaunopuheisimman kirjeen muodossa.

Taistelun aikana käskysi on vartioida komentajasi tyhjää telttaa. Taistelu sujuu huonosti. Mitä teet?

 • a) Pysyt vartiopaikallasi
 • b) Osallistut taisteluun

Vastaus: b) Tyhjä teltta ei kiinnosta Wilaa, jota taistelu vetää puoleensa vastaansanomattomasti. Wila on huono noudattamaan käskyjä, koska hän luottaa liikaa omaan huomiointi- ja arvostelukykyynsä eikä arkaile heittäytyä tilanteisiin omin neuvoin.

Olet vannonut vangitsevasi väitetyn murhaajan. Saatuasi hänet kiinni alat uskoa, että hän on syytön. Mitä teet?

 • a) Pidät valasi ja vangitset hänet
 • b) Rikot valasi ja menetät löytöpalkkion uskosi vuoksi

Vastaus: b) Wila luottaa omiin vaistoisinsa eikä epäile toimia niiden mukaisesti. Oma uskomus on hänelle varmuus. Hän ei missään tapauksessa toimittaisi syytöntä vankilaan vain pitääkseen valansa.

Kenenkään näkemättä olet surmannut suuren lohikäärmeen itsepuolustukseksi. Muuan köyhä soturi kuitenkin käy vaatimassa tapporahaa itselleen. Mitä teet?

 • a) Astut esiin ja vaadit itse palkkion
 • b) Annat soturin pitää kunnian ja rahat

Vastaus: b) Soturi saakoon sen ilon, sillä se tuottaa hänelle luultavasti enemmän nautintoa kuin Wilalle. Hänelle suurimman riemun tuottaa itse taistelu, ja hän luottaa pärjäävänsä ilman palkkiorahojakin.

Sinua on pyydetty välittämään rahapussi, jossa olevia rahoja ei ole laskettu, kun tapaat nälkiintyneen kerjäläisen. Mitä teet?

 • a) Viet rahapussin perille
 • b) Annat kerjäläiselle kolikon tietäen, että kukaan ei jää sitä kaipaamaan

Vastaus: b) Wila on suuripiirteinen luonne eikä ymmärrä sääntöjen pilkuntarkkaa noudattamista. Hänelle säännöt ja lupaukset ovat vain sanahelinää, ja ainoa mikä todella jotain merkitsee, on onnen tuominen ja pahuuden välttäminen. Teko, joka tuottaa onnea kerjäläiselle eikä vahingoita ketään, on Wilasta oikein mahdollinen teko.

Sinä ja ystäväsi olette urheita mutta köyhiä sotureita. Surmaatte yhdessä suuren lohikäärmeen. Ystäväsi luulee itse tappaneensa sen, mutta tosiasiassa sinä annoit tappavan iskun. Mitä teet?

 • a) Vaadit löytöpalkkion itsellesi
 • b) Annat ystäväsi pitää suuren palkkion

Vastaus: b) Wila uskoo ystäviensä olevan yhtä anteliaita kuin hänkin ja luottaa saavansa osansa palkkiosta. Jos ystävä kuitenkin päättää pitää koko potin itse jättäen Wilan puille paljaille, on ystävä itse asiassa petturi ja vihollinen. Silloin Wila voi käydä häntä vastaan taisteluun. Vaikka Wila pitää ystävistään, hän voi muuttaa käsitystään nopeastikin joustavan luonteenlaatunsa ansiosta.

Olet koko elämäsi tehnyt hyväntekeväisyystyötä. Setäsi, joka on majatalonpitäjä, makaa kuolinvuoteellaan ja pyytää sinua ottamaan tavernan hoitaakseesi. Mitä teet?

 • a) Kunnioitat setäsi tahtoa
 • b) Kieltäydyt ja jatkat kutsumustyötäsi

Vastaus: b) Hyväntekeminen on Wilalle luonnonmukaista toimintaa, jota voi parhaiten harjoittaa heittäytymällä seikkailun vietäväksi muiden samanhenkisten seurassa. Majatalon pitäminen ei tarjoa tähän yhtä hyviä mahdollisuuksia, joten se vaihtoehto on hylättävä. Lisäksi omapäistä Wilaa on hankala käskeä tai velvoittaa tekemään mitään. Hän toki ottaa vastaan neuvoja ja voi seuratakin niitä, mutta loppujen lopuksi hän valitsee itse tiensä.

Mahtava ritari pysäyttää sinut ja vaatii sinulta ruokakassiasi. Mitä teet?

 • a) Kieltäydyt ja taistelet ritarin kanssa
 • b) Annat ruokasi nälkäiselle ritarille

Vastaus: a) Nälkäinen ritari olisi saanut osan ruokakassista, jos olisi kauniisti pyytänyt. Wila inhoaa, kun häntä yritetään määräillä ja saattaisi suutahtaa moisesta röyhkeydestä. Taistelu siitä tulisi.