AW: Lumeen haudattu

Kohteesta ExcaliburWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

Keväällä 2016 (toivottavasti) alkava Apocalypse World-kampanja. MC:n ensimmäinen kampanja muutamaan vuoteen, joten sääntöjen puolesta on tarkoitus seurata kirjaa mahdollisimman suoraan. AW:n tapauksessa myös pelinjohtamistyylille on omat sääntönsä.

Käytetään syksystä 2016 alkaen toista editiota.

Hahmot

Zarun: MC; NPC-hahmoja

Delta: The Brainer, The Savvyhead

Jushak: The Angel

Motulev: The Driver

Zalli: The Faceless

Roikka: The Gunlugger

Miljöö

Suunnitelma

Peli sijoittuu Pohjois-Amerikan länsirannikolle. Tavoitteena on luoda lumen sulamiseen asti kestävä yhteisö, joko lumen keskelle taikka löytämällä lämmin alue jossa voi viljellä. Lumien sulamista täytyy odotella joitakin kymmeniä vuosia. Mikäli tavoite käy mahdottomaksi, kampanja hävitään.

Maailma ennen loppua oli hyvin lähellä nykyaikaa, kenties kourallisen vuosia tulevaisuudessa. Yliluonnollisuus on matalaa, lähes ainoastaan psyykkisiä ilmiöitä sekä eläimiä joiden olemassaolo on vaikea selittää.

Maasto on pääasiassa sekoitus merta, tasankoja, kaupunginraunioita ja vuoristoa. Lunta on kymmeniä metrejä. Sitä sataa usein ja raskaasti. Tuuli on lähes jatkuvaa ja tyyni päivä on poikkeus normaalista. Tornadoja voi ilmaantua myrskyjen aikaan, tietyissä paikoissa pelottavan usein. Nämä alueet ovat paikallisten hyvin tuntemia. Toisinaan liikkuu huhuja alueista joissa maa on vihreää ja ilma lämmintä, mutta nämä tarinat vaihtelevat epäluotettavista haaveista ilmiselviin ansoihin.

Ihmiset elävät lumen alla taikka merellä, tosin joitakin vaeltavia telttailevia heimojakin on. Tavallista halpaa ruokaa ovat kala ja sienet, mutta myös hyönteisiä on runsaasti. Sähkörikkaat linnakkeet pitävät sisätiloissa kasvimaita, ja uhkarohkeat metsästävät erämaan hirviöitä. Sähköä saadaan tuulesta, ruumiillisesta työstä, polttoaineista ja harvinaisemmista lähteistä. Rahana käytetään yleisesti vanhoja pokerimerkkejä, joiden arvon takaa meren öljytankkeriväki. He vaihtavat merkkejä vakiosummaan bensaa.

Maailma on väkivaltainen paikka, jossa jokainen luottaa ystäviensä, valtansa tai rahojensa tarjoamaan turvaan. Paremman puutteessa tärkeät riidat ratkaistaan helposti nyrkein tai jopa tuliasein. Inhimillisyyttä ei ole kuitenkaan menetetty täysin. Esimerkiksi lääkäreitä ei haluta tappaa. Harva haluaa myöskään laittaa henkeään vaaraan, ellei ole pakko. Ylenpalttinen tappaminen on harvinaista, sen sijaan omaisuuden ryöstäminen on yleistä. Täysin rosvoista vapaat alueet ovat erittäin harvinaisia.

Kulkuneuvoja on monenlaisia, mutta tärkein sääntö on tämä: moottorilla kulkee paremmin. Autot, lumikelkat ja suuret laivat ovat tehokkaimpia tarjolla olevia laitteita. Köyhille ihmisille ja lyhyille matkoille on tarjolla purjeita, vetokoiria tai vaikkapa suksia.

Sääntömuokkaukset

Kun pelaajan A historia B:tä kohtaan resetoituu, A saa esittää B:lle kysymyksen johon tämän on pakko vastata rehellisesti.

Jengien kokoero ei anna panssaria vaan vähentää harmia. AP ei tapauskohtaisesti läpäise kaikkea, esimerkiksi ap ammo vs ei-fyysinen panssari.

Same Page Tool

1. Do you play to win?

a) Yes, you totally play to win! The win conditions are… create/join a hold that survives until the snows melt OR escape the snow (to Brazil).

2. Player characters are

b) expected to work together; but major conflicts might erupt but you’ll patch them up given some time

3. The GM’s role is:

c) The GM has no plan – the GM simply plays the NPCs and has them act or react based on their motivations

4. The players’ roles are…

b) …to set goals for their characters, and pursue them proactively

5. Doing the smartest thing for your character’s survival…

b) …sometimes isn’t as important as other choices when your character feels that something is worth dying for

6. The GM’s role to the rules is…

a) …follow them, come what may. (including following house rules)

7. After many sessions of play, during one session, a player decides to have her character side with an enemy. This is…

b) …where the character becomes an NPC, right away or fairly soon.

8. A fistfight breaks out in a bar! The details of where everything is – tables, chairs, where everyone is standing is something that…

d) …isn’t really that important other than it makes for an interesting scene- pretty much anyone can come up with details.

9. In order to really have fun with this game, the rulebook is something that…

d) …everyone at least should know the basics of the rules.

This game runs best when the players take time to create characters that are…

a) …built to face challenges using the mechanics and stats.

c) …given strong motivations and an immediate problem or crisis

d) …tied into the other characters as allies

Linkkejä

Pelimateriaalia

Linkin sääntökirjaan saa pelinjohtajalta.

Pelin kotisivut

The Same Page Tool sivulla myös muita hyviä tekstejä.

The X-Card auttaa välttämään epämiellyttävää sisältöä.

Kourallinen vinkkejä pelaajille

Neuvoja improvisointiin

Inspiraatiota

Kokoelma kuvia

Elokuva The Colony

Elokuva Snowpiercer

Elokuva Day After Tomorrow

Musiikkia Snowpiercer OST - Axe Gang

Kirja/Peli Metro 2033

Pelinauhoitus Apocalypse World | Roll20 Games Master Series