Ero sivun ”Teräskudos:Talab” versioiden välillä

Kohteesta ExcaliburWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
(Ak: Uusi sivu: ===Hahmolomake=== Kyvyt: * Puhti (5) ** Kestävyys 1 ** Tähtääminen 1 * Vaisto (3) ** Reaktio 0 ** Totuuden erottaminen 1 * Järki (4) ** Vastustus 2 ** Tekniikka: Alus 2 ** Tekni...)
 
 
(34 välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
 +
'''Talab''' on Proten hahmo [[Teräskudos]]-pelissä.
 +
 +
==Bolabit==
 +
Bolab [bola:b], ''Älykäs asuja''
 +
 +
===Historia===
 +
Bolabien historia ei ole yleisesti kovin tunnettua, koska kirjaa pidetään lähinnä yhteisöissä itsessään ja monissa tapauksissa ajankohdat tapahtumista ja periytymästä voivat hieman vaihdella. Tärkeät koko planeettaan vaikuttavat tapahtumat kuitenkin kirjataan ylös ja nykyään historian kirjoittamista suorittaa Planeetallinen Avaruusneuvosto (PAN). Suurimmaksi osaksi Bolabien historiatekstot koostuvat tärkeimmistä luonnontieteellisistä havainnoista sekä opetusaineistosta vesiviljelyä ja muiden elinkeinojen harjoittamista varten.
 +
 +
Keisarikuntaan planeetta on liitetty satoja vuosia sitten.
 +
 +
===Kulttuuri ja yhteiskunta===
 +
Bolabien kulttuuri on hyvin pienyhteisökeskeistä, jossa yksilöllä on kuitenkin paljon määräämisvaltaa omista toimistaan. Pienyhteisöt pohjautuvat lähinnä yhteisen hyvän puolesta toimimiseen ja yhteisön sisällä kaikki ovat tasa-arvoisia, joskin vanhempien yksilöitä kunnioitetaan ja heidän mielipiteitään kuunnellaan tarkemmin. Perhesuhteet ovat melko löyhiä ja ei ole epätavallista etteivät jälkeläiset pidä vanhempiinsa juurikaan yhteyttä maallenousunsa jälkeen, vaan siirtyvät elämään johonkin toiseen, itselleen sopivampaan yhteisöön. Yhteisöjen kanssakäyminen tapahtuu pääosin kaupankäynnin kautta ja kauppaa käydään käytännössä kaikella aina teknologiasta, polttoaineesta ja elintarvikkeista lähtien.
 +
 +
Kaupungeissakaan bolabit eivät ole luopuneet pienyhteisöistä, vaan usein iso asuinrakennus saattaa toimia tällaisena omana yhteisönään, jotka päättävät omista asioistaan. Kaupungeissa kuitenkin on aina isompi hallintovirasto, jossa päätetään yhteisöjen edustajien äänestyksellä isommista asioista, mutta yleiset pienemmät ratkaisut suorittavat kahden auringonkierron välein vaihtuvat asianeuvostot. Bolabit tuntevat itsensä yhdeksi kansaksi koko planeetalla eikä sotia ole käyty tuhansiin vuosiin sen jälkeen, kun kilpaileva rotu hävisi planeetalta (vrt. nykyihminen - neanderthalin ihminen). Keisarikunnan ja muiden aurinkokuntien asukkaiden kanssa diplomaattiset suhteet hoitaa Planeetallinen Avaruusneuvosto (PAN).
 +
 +
Vesifarmeja planeetalla on useita miljoonia, joilla kasvatetaan erilaisia vedeneläviä sekä vesikasveja ja leviä elintarviketuotantoon. Ruuan kypsentäminen ei ole harvinaista, mutta suurin osa bolabeista syö ruokansa raakana ja kypsentämistä käytetään lähinnä myrkyllisten ainesosien neutraloimiseksi tai hävittämiseksi. Maalla elää suurempia eläimiä ja paljon ravinnoksi kelpaavia kasveja, mutta bolabien ravinto koostuu pääosin vesieläimistä ja kasveista. Teknologia on kehittynyttä, joskin avaruusmatkailua ei harrastettu ennen Keisarikunnan kanssa muodostettua yhteyttä ja nykyään noin viisi prosenttia bolabeista on matkustanut kotiplaneettansa ulkopuolelle. Tähtienvälisesti bolabit käyvät kauppaa pääasiassa elintarvikkeilla, mutta myös useita erilaisia erittäin harvinaisia metalleja kaivetaan vuoristoista.
 +
 +
Bolabit eivät oman kansansa keskuudessa juurikaan pukeudu trooppisen ilmanalan takia. Maalla ollessaan ja etenkin suurissa kaupungeissa asuvat ja muiden lajien kanssa tekemisissä olevat bolabit kuitenkin usein käyttävät ohuesta ja värikkäästä kankaasta tehtyä polvipitkää takkia, johon voidaan ommella erinäköisiä symbooleja, tunnuksia tai arvomerkkejä.
 +
 +
Uskontoja bolabeilla ei ole, eivätkä he ole kovin alttiita niiden vaikutuksille. Bolabit eivät edes palvo mitään luonnonvoimia tai taivaankappaleita, vaan elävät pääosin historiallisten kokemusten pohjalta rakennetun maailmankuvan pohjalta ja tarkastelevat sitä lähinnä rationaalisesti.
 +
 +
Bolabeilla on yleensä vain yksi nimi ja he voivat vaihtaa omaa nimeään jos niin haluavat, mutta tieto pitää päivittää rekistereihin, mikä ei todellakaan salli nimen vaihtamista usein. Monet planeetalta lähteneet bolabit myös ottavat toisen nimen.
 +
 +
===Kotiplaneetta===
 +
Bolabien kotiplaneetta Guhad Labja ([guh-a:d la:bia], ''Paikka, jossa asutaan'') on noin 80-prosenttisesti makean veden peittämä ja lähes kauttaaltaan trooppisen ilmastonalan hallitsema, koska se kiertää F4V-luokan tähteään n. 0,95 AU:n etäisyydellä. Planeetan säde on 7382km ja kiihtyvyys merenpinnan tasolla on 10,06 m/s² (1,025G). Planeetan akselin kallistuma on 14,7°. Alin mitattu lämpötila (navoilla) on 252 K ja ylin mitattu lämpötila päiväntasaajan aavikolla 358 K. Keskimääräinen lämpötila on 299 K. Kiertoaika oman akselin ympäri on n. 30 standardituntia ja yksi auringonkierto kestää 223 standardivuorokautta.
 +
 +
Guhad Labjaa kiertää kolme kuuta ja kaksi planeetan painovoimakentän kaappaamaa asteroidia. Kuut ovat yhteiseltä nimeltään Tadel Monad ([tade:l mona:d], ''Taivaan Silmät''). Suurin kuista on pinnaltaan punaisen värinen ''Veri-iiris'', keskimmäinen on nimeltään ''Luometon'' ja pienin ''Kalpea valvoja''. Kuiden kiertoradat neutraloivat toistensa painovoimavaikutukset suurimmilta osin, mutta aiheuttavat kuusi kertaa auringonkierrossa vedenpinnan laskua ja nousua, jonka aikana vedenpinnan korkeus vaihtelee lähes 3 metriä, mikä voi aiheuttaa matalilla rannikkoalueilla ongelmia asutuksen kanssa. Lisäksi planeettaa kiertää yksi kauppa-avaruusasema ja avaruustelakka sekä KAVin huoltomajakka.
 +
 +
Planeetan kaasukehä koostuu pääosin typestä, hapesta, vesihöyrystä ja pienestä määrästä jalokaasuja sekä hiilidioksidia. Typpeä 74,5%, happea 22,5%, vesihöyryä 2%, hiilidioksidia 0,03%, 0,97% erinäisiä jalokaasuja (lähinnä Argonia). Ilmakehän suuresta vesihöyrypitoisuudesta ja trooppisesta ilmastosta johtuen planeetalla sataa todella paljon.
 +
 +
Planeetan olosuhteet ovat elämälle erittäin suotuisat ja lajikirjo onkin valtava niin vedessä kuin maalla. Suurin osa maasta on kasvillisuuden peittämää lukuunottamatta merten rannoille keskittynyttyä asutusta ja muutamia päiväntasaajan korkeudella olevia aavikoita. Navoilla on talven aikaan vesijäätiköitä, jotka ovat erittäin pieniä ja sulavat kesäksi. Lunta sataa lähinnä napaseuduilla ja korkealla vuoristoissa. Planeetta ei ole geotermisesti kovin aktiivinen, vaikka mannerlaattojen lievä liikehdintä saattaa joskus aiheuttaa heikkoja maanjäristyksiä.
 +
 +
Planeetalla asuu noin 2,3 miljardia bolabia, joiden lisäksi pinalle on Keisarikunnan saapumisen myötä laskeutunut useita muita humanoidilajeja, joiden kokonaismäärä ei kuitenkaan ole ylittänyt sataa miljoonaa.
 +
 +
===Fysiologia===
 +
* Bolabit ovat amfibeja eli sopeutuneet elämään sekä maalla että vedessä ja heiltä löytyykin sekä keuhkot, että kidukset. Kidukset sijaitsevat leveän muotoisen leukaluun ja korvaontelon välissä leukaperien ja purulihasten takana. Korvalehtiä ei ole, vaan kuuloeliminä toimivat ontelot pään sivuilla, joita suojaavat vedeltä suljettavat ihopoimuläpät. Suu on melko kalamainen, pyörähkö putkilo, mutta bolabeilla on piikikkäitten hampaiden lisäksi myös tasaisia poskihampaita, jotka soveltuvat sekaravinnon jauhamiseen. Silmät ovat molemmat eteenpäin ja niitä suojaavat kaksoisluomet. Ohuempi, läpinäkyvä luomi on vedessä liikkumista varten ja suojaa silmää epäpuhtauksilta, kun taas toinen ja paksumpi suojaa kirkkaalta valolta. Näköaistin valoherkkyys ulottuu ylemmältä infrapuna-alueelta alempaan ultraviolettiin.
 +
 +
* Päälaella kulkee väriä vaihtava, jonka voi laskea päätä vasten. Yleensä harjalla ilmaistaan erilaisia tunnetiloja, etenkin voimakasta kiihtymistä, aggressiivisuutta tai seksuaalista kiihottumista voimakkailla väreillä. Harjaa kuitenkin voi säädellä tietoisesti vaikkapa asukokonaisuuteen sopivaksi arvokkaissa juhlameinoissa ja rituaaleissa.
 +
 +
* Ruumiinrakenteeltaan bolabit ovat melko rotevia vedessä liikkumisesta (virtauksista) johtuvan suuren fyysisen rasituksen takia. Keuhkojen tilavuus on erittäin suuri ja näin he tulevat toimeen vähähappisemmassakin ympäristössä. Fyysinen rakenne auttaa myös kestämään suuria paineenvaihteluja korkealta vuoristosta aina 300 metrin syvyyteen asti veden alla. Yleensä bolabit viihtyvät kuitenkin parhaiten maksimissaan 40 metrin syvyydessä tai 1000 metrin korkeudessa omalla planeetallaan.
 +
 +
* Iho on paksu ja kestää suuria lämpötilan vaihteluita kuumasta kylmään sekä vähentää vedessä liikkuessa vedenvastusta. Sen pinta on osaksi suomuinen ja väriltään yleensä vihreän ja sinisen eri sävyjä, punertavat sävyt eivät myöskään ole harvinaisia, mutta niitä tavataan enemmän tietyillä seuduilla. Käsissä on neljä pitkää sormea (peukalo + kolme muuta) tarttumista varten, jaloissa kolme varvasta, joiden välillä kulkevat ihopoimut helpottamassa uimista, sekä pohkeiden ja säärien välissä ulkosivulla on laajentuva harja uimista helpottamaan.
 +
 +
* Bolabien aineenvaihdunta on erittäin voimakasta ja he joutuvat syömään suuria määriä päivittäin sekä päivittäinen unentarve on 10 standarditunnin luokkaa. Lisäksi bolabit voivat osittain regeneroida ruumiinosia kuten sormia ja varpaita menetettyjen tilalle. Tälläisissä tapauksissa mutaatiot ovat mahdollisia, esimerkiksi menetetyn sormen tilalle voi kasvaa kaksi uutta. Kokonaisia raajoja ei kuitenkaan ole mahdollista regeneroida. Parantuminen kestää bolabeilla keskimääräistä vähemmän kudosten uusiutumisnopeuden takia.
 +
 +
* Bolabeja on kaiken kokoisia ja usein ulkonäkö riippuukin synnyinalueesta. Pituus aikuisilla vaihtelee yleensä 140cm ja 200cm välillä ja paino vaihtelee yleensä 50kg ja 150kg välillä.
 +
 +
* Bolabit synnyttävät eläviä poikasia vedessä ja elävät aina 10 auringonkierron (n. 6 standardivuoden) ikäiseksi vedessä. Tämän jälkeen he voivat päättää itse liikkumisestaan. Suurin osa bolabeista kuitenkin nousee maalle 10-12 auringonkierron ikäisenä ja elää seuraavat 80 auringonkiertoa pääosin maalla. Noin 100 auringonkierron ikäisenä bolabit siirtyvät takaisin elämään pääosin vedessä. Keskimääräinen elinikä liikkuu 140 ja 160 auringonkierron (84-96 standardivuoden) välillä.
 +
 +
* Suurin osa bolabeista on päiväaktiivisia.
 +
 +
==Hahmo==
 +
 +
'''Nimi:''' Talab Ladann [Tala:b], ''Korkean asuja''<br />
 +
'''Ikä:''' 62 auringonkiertoa, n. 37 standardivuotta
 +
===Tausta===
 +
Talab kasvoi normaalisti muiden bolabien tapaan pienessä yhteisössä vanhempiensa kanssa, kunnes 11 auringonkierron ikäisenä hän päätti lähteä kokemaan uutta ja nousta maalle. Vanhemmat olivat jo yhden auringonkierron ajan yrittäneet saada Talabia kiinnostumaan jostain ja olivat iloisia, kun hän viimeinkin näytti merkkejä synnyinkodin jättämisestä. Talab sai vanhemmiltaan valuuttaa alkupääomaksi ja päätti siirtyä lähimpään kaupunkiin opiskelemaan jonkin ammatin.
 +
 +
Päästyään kaupunkiin hän oli ihmeissään suurista rakennuksista maan päällä ja sen erilaisista asujista. Vaikka suurin osa oli selvästi bolabeja, joskin heitä oli todella paljon erilaisia kuin kotiyhteisössä, näkyi joukossa todella oudonkin näköisiä olentoja. Talabia olivat aina kiinnostaneet erinäköiset laitteet ja kulkuneuvot, joten hän etsi lähimmän koulutusviraston ja ilmoittautui mekaanikonkoulutukseen. Opiskelut pystyikin aloittamaan seuraavan auringonkierron alussa.
 +
 +
Kahden auringonkierron perusopintojen aikana Talab tutustui eri lajeihin kuuluviin avaruusalusmekaanikoihin ja kiinnostui todella paljon avaruusaluksista. Loput opintonsa hän suoritti avaruusalusmekaaniikasta ja valmistui viidessä auringonkierrossa erinomaisesti. Opettajamekaanikot aina vitsailivatkin hänellä olevan piileviä kykyjä "voimamekaniikassa", kun Talab saattoi välillä potkaista tai lyödä laitetta saadakseen sen toimimaan.
 +
 +
Valmistumisen jälkeen suuri bolabien tähtienvälistä vientiä harrastava yhteisö palkkasi Talabin töihin kulkemaan omilla aluksillaan mekaanikkona hätätilanteiden varten. Auringonkiertoja vierähti lähes viisitoista ennen kuin Talab päätti avaruusasemalla ollessaan lähteä kiertämään Galaksia kauppalaivueen mukana. Yhteisö oli harmissaan menettäessään hyvän mekaanikon, mutta toivottivat onnea jatkoon ja antoivat suuren boonuksen sekä ilmaisen kyydin Talabille ja hänen tavaroilleen avaruusasemalle seuraavalla rahtilennolla.
 +
 +
Asemalla Talab onnistui pestautumaan luotettavaan Galaktisen kaupan yritykseen hyvien meriittiensä ansiosta. Näin hän päätyi 34 auringonkierron ikäisenä tähtienväliseen kauppa-alukseen mekaanikoksi, jolla työskenteli seuraavat 14 auringonkiertoa ennen kuin telakoituessa tapahtuneessa onnettomuudessa menetti oikean jalkansa. Yhtiö kuitenkin kustansi vakuutuksesta hoitokustannukset, mutta ei uutta jalkaa. Yhtiö joutuikin irtisanomaan Talabin, mutta maksoi suuren summan rahaa korvauksena jäljellä olevasta sopimusajasta menetettyinä ansioina. Näillä rahoilla Talab päätti hankkia osat ja rakentaa kyberneettisen jalan itselleen, koska hän laski säästävänsä sillä verrattuna biomekaanisen jalan hankkimiseen.
 +
 +
Hän rakensi toimivan jalan seuraavan auringonkierron aikana ja löysi kirurgin, joka vielä suostui asentamaan täysin kyberneettisen jalan melko edullisesti. Tämän jälkeen Talabille vielä jäi rahaa kuntoutukseen ja elämiseen sen aikana ennen kuin rupesi etsimään taas töitä täysin työkykyisenä 50 auringonkierron ikäisenä ja pitkällä työkokemuksella.
 +
 +
Tapasi Arralinnin 11 auringonkiertoa (6 standardivuotta) sitten, joka etsi mekaanikkoa palkkasotilasyhtiöön. Talab palkattiin yhtiön aluksen päämekaanikoksi sekä ensimmäiseksi apuampujaksi. Yhtiön aluksen kapteenina toimi Gafft Akon, joka kuoli tapaturmassa vain pari kuukautta sitten. Tämän jälkeen monet hänen kanssaan taistelleista veteraaneista jäivät eläkkeelle ja aluksen kapteeniksi ylentyi Arralinn sekä Talab nousi aluksen förstiksi.
 +
 +
Kapteenin vaihtumisen jälkeen valittu tehtävä, tarvikekuljetuksen vienti epävakaalle planeetalle, epäonnistui, ryhmän saadessa vain etumaksunsa ja menettäen 8 miehistön jäsentä, 3 kuolleena ja 5 eroten yhtymästä. Muutama lähtevä heitti syyttelyä sekä Arralinnin ja Talabin suuntaan liiallisesta viivyttelystä. Miehistöön kuuluu tällä hetkellä Arralinnin ja Talabin lisäksi uusi pilotti K, lääkäri "Räätäli" (joka on melko erikoinen tapaus), 6 sotilasta, 2 yleisapulaista sekä Talabin apumekaanikko.
 +
 
===Hahmolomake===
 
===Hahmolomake===
  
Rivi 22: Rivi 94:
 
Avaimet:
 
Avaimet:
 
* Järkeilyn avain (Key of Rationality)
 
* Järkeilyn avain (Key of Rationality)
1 KP: Toimii loogisesti tai ylistää loogisuuden paremmuuttaa toiselle hahmolle.
+
1 KP: Toimii loogisesti tai ylistää loogisuuden paremmuuttaa toiselle hahmolle.<br />
2 KP: Aina kun järkevästi toimiminen aiheuttaa jonkin asteista vaaraa itsellesi tai muille pelaajille.
+
2 KP: Aina kun järkevästi toimiminen aiheuttaa jonkin asteista vaaraa itsellesi tai muille pelaajille.<br />
5 KP: Kun järkevästi toimiminen tarkoittaa itsesi tai muiden uhraamista suureen vaaraan tai vaikekusiin.
+
5 KP: Kun järkevästi toimiminen tarkoittaa itsesi tai muiden uhraamista suureen vaaraan tai vaikekusiin.<br />
Lunastus: Toimii täysin epäloogisesti, ehkäpä vahvan tunnetilan tai vaiston takia.
+
Lunastus: Toimii täysin epäloogisesti, ehkäpä vahvan tunnetilan tai vaiston takia.<br />
 
* Täydellisyyden avain (Key of Perfection), kohteena aluksen Sukkula
 
* Täydellisyyden avain (Key of Perfection), kohteena aluksen Sukkula
1 KP: Aina kun tarkoituksella viivästyttää kohteen tai korjausprojektin valmistumista kertomalla toiselle hahmolle mitä vielä täytyy tehdä.
+
1 KP: Aina kun tarkoituksella viivästyttää kohteen tai korjausprojektin valmistumista kertomalla toiselle hahmolle mitä vielä täytyy tehdä.<br />
2 KP: Kun kyseessä olevaa kohdetta tai korjausprojektia tarvitaan kipeästi.
+
2 KP: Kun kyseessä olevaa kohdetta tai korjausprojektia tarvitaan kipeästi.<br />
5 KP: Kun kohteen tai korjausprojektin lykkääminen aiheuttaa sinulle tai muille suurta vaaraa.
+
5 KP: Kun kohteen tai korjausprojektin lykkääminen aiheuttaa sinulle tai muille suurta vaaraa.<br />
Lunastus: Tee projekti valmiiksi ilman viivästyksiä, joka johtaa "huonoon" jälkeen.
+
Lunastus: Tee projekti valmiiksi ilman viivästyksiä, joka johtaa "huonoon" jälkeen.<br />
  
 
[[Luokka:Teräskudos]]
 
[[Luokka:Teräskudos]]

Nykyinen versio 13. heinäkuuta 2009 kello 23.18

Talab on Proten hahmo Teräskudos-pelissä.

Bolabit

Bolab [bola:b], Älykäs asuja

Historia

Bolabien historia ei ole yleisesti kovin tunnettua, koska kirjaa pidetään lähinnä yhteisöissä itsessään ja monissa tapauksissa ajankohdat tapahtumista ja periytymästä voivat hieman vaihdella. Tärkeät koko planeettaan vaikuttavat tapahtumat kuitenkin kirjataan ylös ja nykyään historian kirjoittamista suorittaa Planeetallinen Avaruusneuvosto (PAN). Suurimmaksi osaksi Bolabien historiatekstot koostuvat tärkeimmistä luonnontieteellisistä havainnoista sekä opetusaineistosta vesiviljelyä ja muiden elinkeinojen harjoittamista varten.

Keisarikuntaan planeetta on liitetty satoja vuosia sitten.

Kulttuuri ja yhteiskunta

Bolabien kulttuuri on hyvin pienyhteisökeskeistä, jossa yksilöllä on kuitenkin paljon määräämisvaltaa omista toimistaan. Pienyhteisöt pohjautuvat lähinnä yhteisen hyvän puolesta toimimiseen ja yhteisön sisällä kaikki ovat tasa-arvoisia, joskin vanhempien yksilöitä kunnioitetaan ja heidän mielipiteitään kuunnellaan tarkemmin. Perhesuhteet ovat melko löyhiä ja ei ole epätavallista etteivät jälkeläiset pidä vanhempiinsa juurikaan yhteyttä maallenousunsa jälkeen, vaan siirtyvät elämään johonkin toiseen, itselleen sopivampaan yhteisöön. Yhteisöjen kanssakäyminen tapahtuu pääosin kaupankäynnin kautta ja kauppaa käydään käytännössä kaikella aina teknologiasta, polttoaineesta ja elintarvikkeista lähtien.

Kaupungeissakaan bolabit eivät ole luopuneet pienyhteisöistä, vaan usein iso asuinrakennus saattaa toimia tällaisena omana yhteisönään, jotka päättävät omista asioistaan. Kaupungeissa kuitenkin on aina isompi hallintovirasto, jossa päätetään yhteisöjen edustajien äänestyksellä isommista asioista, mutta yleiset pienemmät ratkaisut suorittavat kahden auringonkierron välein vaihtuvat asianeuvostot. Bolabit tuntevat itsensä yhdeksi kansaksi koko planeetalla eikä sotia ole käyty tuhansiin vuosiin sen jälkeen, kun kilpaileva rotu hävisi planeetalta (vrt. nykyihminen - neanderthalin ihminen). Keisarikunnan ja muiden aurinkokuntien asukkaiden kanssa diplomaattiset suhteet hoitaa Planeetallinen Avaruusneuvosto (PAN).

Vesifarmeja planeetalla on useita miljoonia, joilla kasvatetaan erilaisia vedeneläviä sekä vesikasveja ja leviä elintarviketuotantoon. Ruuan kypsentäminen ei ole harvinaista, mutta suurin osa bolabeista syö ruokansa raakana ja kypsentämistä käytetään lähinnä myrkyllisten ainesosien neutraloimiseksi tai hävittämiseksi. Maalla elää suurempia eläimiä ja paljon ravinnoksi kelpaavia kasveja, mutta bolabien ravinto koostuu pääosin vesieläimistä ja kasveista. Teknologia on kehittynyttä, joskin avaruusmatkailua ei harrastettu ennen Keisarikunnan kanssa muodostettua yhteyttä ja nykyään noin viisi prosenttia bolabeista on matkustanut kotiplaneettansa ulkopuolelle. Tähtienvälisesti bolabit käyvät kauppaa pääasiassa elintarvikkeilla, mutta myös useita erilaisia erittäin harvinaisia metalleja kaivetaan vuoristoista.

Bolabit eivät oman kansansa keskuudessa juurikaan pukeudu trooppisen ilmanalan takia. Maalla ollessaan ja etenkin suurissa kaupungeissa asuvat ja muiden lajien kanssa tekemisissä olevat bolabit kuitenkin usein käyttävät ohuesta ja värikkäästä kankaasta tehtyä polvipitkää takkia, johon voidaan ommella erinäköisiä symbooleja, tunnuksia tai arvomerkkejä.

Uskontoja bolabeilla ei ole, eivätkä he ole kovin alttiita niiden vaikutuksille. Bolabit eivät edes palvo mitään luonnonvoimia tai taivaankappaleita, vaan elävät pääosin historiallisten kokemusten pohjalta rakennetun maailmankuvan pohjalta ja tarkastelevat sitä lähinnä rationaalisesti.

Bolabeilla on yleensä vain yksi nimi ja he voivat vaihtaa omaa nimeään jos niin haluavat, mutta tieto pitää päivittää rekistereihin, mikä ei todellakaan salli nimen vaihtamista usein. Monet planeetalta lähteneet bolabit myös ottavat toisen nimen.

Kotiplaneetta

Bolabien kotiplaneetta Guhad Labja ([guh-a:d la:bia], Paikka, jossa asutaan) on noin 80-prosenttisesti makean veden peittämä ja lähes kauttaaltaan trooppisen ilmastonalan hallitsema, koska se kiertää F4V-luokan tähteään n. 0,95 AU:n etäisyydellä. Planeetan säde on 7382km ja kiihtyvyys merenpinnan tasolla on 10,06 m/s² (1,025G). Planeetan akselin kallistuma on 14,7°. Alin mitattu lämpötila (navoilla) on 252 K ja ylin mitattu lämpötila päiväntasaajan aavikolla 358 K. Keskimääräinen lämpötila on 299 K. Kiertoaika oman akselin ympäri on n. 30 standardituntia ja yksi auringonkierto kestää 223 standardivuorokautta.

Guhad Labjaa kiertää kolme kuuta ja kaksi planeetan painovoimakentän kaappaamaa asteroidia. Kuut ovat yhteiseltä nimeltään Tadel Monad ([tade:l mona:d], Taivaan Silmät). Suurin kuista on pinnaltaan punaisen värinen Veri-iiris, keskimmäinen on nimeltään Luometon ja pienin Kalpea valvoja. Kuiden kiertoradat neutraloivat toistensa painovoimavaikutukset suurimmilta osin, mutta aiheuttavat kuusi kertaa auringonkierrossa vedenpinnan laskua ja nousua, jonka aikana vedenpinnan korkeus vaihtelee lähes 3 metriä, mikä voi aiheuttaa matalilla rannikkoalueilla ongelmia asutuksen kanssa. Lisäksi planeettaa kiertää yksi kauppa-avaruusasema ja avaruustelakka sekä KAVin huoltomajakka.

Planeetan kaasukehä koostuu pääosin typestä, hapesta, vesihöyrystä ja pienestä määrästä jalokaasuja sekä hiilidioksidia. Typpeä 74,5%, happea 22,5%, vesihöyryä 2%, hiilidioksidia 0,03%, 0,97% erinäisiä jalokaasuja (lähinnä Argonia). Ilmakehän suuresta vesihöyrypitoisuudesta ja trooppisesta ilmastosta johtuen planeetalla sataa todella paljon.

Planeetan olosuhteet ovat elämälle erittäin suotuisat ja lajikirjo onkin valtava niin vedessä kuin maalla. Suurin osa maasta on kasvillisuuden peittämää lukuunottamatta merten rannoille keskittynyttyä asutusta ja muutamia päiväntasaajan korkeudella olevia aavikoita. Navoilla on talven aikaan vesijäätiköitä, jotka ovat erittäin pieniä ja sulavat kesäksi. Lunta sataa lähinnä napaseuduilla ja korkealla vuoristoissa. Planeetta ei ole geotermisesti kovin aktiivinen, vaikka mannerlaattojen lievä liikehdintä saattaa joskus aiheuttaa heikkoja maanjäristyksiä.

Planeetalla asuu noin 2,3 miljardia bolabia, joiden lisäksi pinalle on Keisarikunnan saapumisen myötä laskeutunut useita muita humanoidilajeja, joiden kokonaismäärä ei kuitenkaan ole ylittänyt sataa miljoonaa.

Fysiologia

 • Bolabit ovat amfibeja eli sopeutuneet elämään sekä maalla että vedessä ja heiltä löytyykin sekä keuhkot, että kidukset. Kidukset sijaitsevat leveän muotoisen leukaluun ja korvaontelon välissä leukaperien ja purulihasten takana. Korvalehtiä ei ole, vaan kuuloeliminä toimivat ontelot pään sivuilla, joita suojaavat vedeltä suljettavat ihopoimuläpät. Suu on melko kalamainen, pyörähkö putkilo, mutta bolabeilla on piikikkäitten hampaiden lisäksi myös tasaisia poskihampaita, jotka soveltuvat sekaravinnon jauhamiseen. Silmät ovat molemmat eteenpäin ja niitä suojaavat kaksoisluomet. Ohuempi, läpinäkyvä luomi on vedessä liikkumista varten ja suojaa silmää epäpuhtauksilta, kun taas toinen ja paksumpi suojaa kirkkaalta valolta. Näköaistin valoherkkyys ulottuu ylemmältä infrapuna-alueelta alempaan ultraviolettiin.
 • Päälaella kulkee väriä vaihtava, jonka voi laskea päätä vasten. Yleensä harjalla ilmaistaan erilaisia tunnetiloja, etenkin voimakasta kiihtymistä, aggressiivisuutta tai seksuaalista kiihottumista voimakkailla väreillä. Harjaa kuitenkin voi säädellä tietoisesti vaikkapa asukokonaisuuteen sopivaksi arvokkaissa juhlameinoissa ja rituaaleissa.
 • Ruumiinrakenteeltaan bolabit ovat melko rotevia vedessä liikkumisesta (virtauksista) johtuvan suuren fyysisen rasituksen takia. Keuhkojen tilavuus on erittäin suuri ja näin he tulevat toimeen vähähappisemmassakin ympäristössä. Fyysinen rakenne auttaa myös kestämään suuria paineenvaihteluja korkealta vuoristosta aina 300 metrin syvyyteen asti veden alla. Yleensä bolabit viihtyvät kuitenkin parhaiten maksimissaan 40 metrin syvyydessä tai 1000 metrin korkeudessa omalla planeetallaan.
 • Iho on paksu ja kestää suuria lämpötilan vaihteluita kuumasta kylmään sekä vähentää vedessä liikkuessa vedenvastusta. Sen pinta on osaksi suomuinen ja väriltään yleensä vihreän ja sinisen eri sävyjä, punertavat sävyt eivät myöskään ole harvinaisia, mutta niitä tavataan enemmän tietyillä seuduilla. Käsissä on neljä pitkää sormea (peukalo + kolme muuta) tarttumista varten, jaloissa kolme varvasta, joiden välillä kulkevat ihopoimut helpottamassa uimista, sekä pohkeiden ja säärien välissä ulkosivulla on laajentuva harja uimista helpottamaan.
 • Bolabien aineenvaihdunta on erittäin voimakasta ja he joutuvat syömään suuria määriä päivittäin sekä päivittäinen unentarve on 10 standarditunnin luokkaa. Lisäksi bolabit voivat osittain regeneroida ruumiinosia kuten sormia ja varpaita menetettyjen tilalle. Tälläisissä tapauksissa mutaatiot ovat mahdollisia, esimerkiksi menetetyn sormen tilalle voi kasvaa kaksi uutta. Kokonaisia raajoja ei kuitenkaan ole mahdollista regeneroida. Parantuminen kestää bolabeilla keskimääräistä vähemmän kudosten uusiutumisnopeuden takia.
 • Bolabeja on kaiken kokoisia ja usein ulkonäkö riippuukin synnyinalueesta. Pituus aikuisilla vaihtelee yleensä 140cm ja 200cm välillä ja paino vaihtelee yleensä 50kg ja 150kg välillä.
 • Bolabit synnyttävät eläviä poikasia vedessä ja elävät aina 10 auringonkierron (n. 6 standardivuoden) ikäiseksi vedessä. Tämän jälkeen he voivat päättää itse liikkumisestaan. Suurin osa bolabeista kuitenkin nousee maalle 10-12 auringonkierron ikäisenä ja elää seuraavat 80 auringonkiertoa pääosin maalla. Noin 100 auringonkierron ikäisenä bolabit siirtyvät takaisin elämään pääosin vedessä. Keskimääräinen elinikä liikkuu 140 ja 160 auringonkierron (84-96 standardivuoden) välillä.
 • Suurin osa bolabeista on päiväaktiivisia.

Hahmo

Nimi: Talab Ladann [Tala:b], Korkean asuja
Ikä: 62 auringonkiertoa, n. 37 standardivuotta

Tausta

Talab kasvoi normaalisti muiden bolabien tapaan pienessä yhteisössä vanhempiensa kanssa, kunnes 11 auringonkierron ikäisenä hän päätti lähteä kokemaan uutta ja nousta maalle. Vanhemmat olivat jo yhden auringonkierron ajan yrittäneet saada Talabia kiinnostumaan jostain ja olivat iloisia, kun hän viimeinkin näytti merkkejä synnyinkodin jättämisestä. Talab sai vanhemmiltaan valuuttaa alkupääomaksi ja päätti siirtyä lähimpään kaupunkiin opiskelemaan jonkin ammatin.

Päästyään kaupunkiin hän oli ihmeissään suurista rakennuksista maan päällä ja sen erilaisista asujista. Vaikka suurin osa oli selvästi bolabeja, joskin heitä oli todella paljon erilaisia kuin kotiyhteisössä, näkyi joukossa todella oudonkin näköisiä olentoja. Talabia olivat aina kiinnostaneet erinäköiset laitteet ja kulkuneuvot, joten hän etsi lähimmän koulutusviraston ja ilmoittautui mekaanikonkoulutukseen. Opiskelut pystyikin aloittamaan seuraavan auringonkierron alussa.

Kahden auringonkierron perusopintojen aikana Talab tutustui eri lajeihin kuuluviin avaruusalusmekaanikoihin ja kiinnostui todella paljon avaruusaluksista. Loput opintonsa hän suoritti avaruusalusmekaaniikasta ja valmistui viidessä auringonkierrossa erinomaisesti. Opettajamekaanikot aina vitsailivatkin hänellä olevan piileviä kykyjä "voimamekaniikassa", kun Talab saattoi välillä potkaista tai lyödä laitetta saadakseen sen toimimaan.

Valmistumisen jälkeen suuri bolabien tähtienvälistä vientiä harrastava yhteisö palkkasi Talabin töihin kulkemaan omilla aluksillaan mekaanikkona hätätilanteiden varten. Auringonkiertoja vierähti lähes viisitoista ennen kuin Talab päätti avaruusasemalla ollessaan lähteä kiertämään Galaksia kauppalaivueen mukana. Yhteisö oli harmissaan menettäessään hyvän mekaanikon, mutta toivottivat onnea jatkoon ja antoivat suuren boonuksen sekä ilmaisen kyydin Talabille ja hänen tavaroilleen avaruusasemalle seuraavalla rahtilennolla.

Asemalla Talab onnistui pestautumaan luotettavaan Galaktisen kaupan yritykseen hyvien meriittiensä ansiosta. Näin hän päätyi 34 auringonkierron ikäisenä tähtienväliseen kauppa-alukseen mekaanikoksi, jolla työskenteli seuraavat 14 auringonkiertoa ennen kuin telakoituessa tapahtuneessa onnettomuudessa menetti oikean jalkansa. Yhtiö kuitenkin kustansi vakuutuksesta hoitokustannukset, mutta ei uutta jalkaa. Yhtiö joutuikin irtisanomaan Talabin, mutta maksoi suuren summan rahaa korvauksena jäljellä olevasta sopimusajasta menetettyinä ansioina. Näillä rahoilla Talab päätti hankkia osat ja rakentaa kyberneettisen jalan itselleen, koska hän laski säästävänsä sillä verrattuna biomekaanisen jalan hankkimiseen.

Hän rakensi toimivan jalan seuraavan auringonkierron aikana ja löysi kirurgin, joka vielä suostui asentamaan täysin kyberneettisen jalan melko edullisesti. Tämän jälkeen Talabille vielä jäi rahaa kuntoutukseen ja elämiseen sen aikana ennen kuin rupesi etsimään taas töitä täysin työkykyisenä 50 auringonkierron ikäisenä ja pitkällä työkokemuksella.

Tapasi Arralinnin 11 auringonkiertoa (6 standardivuotta) sitten, joka etsi mekaanikkoa palkkasotilasyhtiöön. Talab palkattiin yhtiön aluksen päämekaanikoksi sekä ensimmäiseksi apuampujaksi. Yhtiön aluksen kapteenina toimi Gafft Akon, joka kuoli tapaturmassa vain pari kuukautta sitten. Tämän jälkeen monet hänen kanssaan taistelleista veteraaneista jäivät eläkkeelle ja aluksen kapteeniksi ylentyi Arralinn sekä Talab nousi aluksen förstiksi.

Kapteenin vaihtumisen jälkeen valittu tehtävä, tarvikekuljetuksen vienti epävakaalle planeetalle, epäonnistui, ryhmän saadessa vain etumaksunsa ja menettäen 8 miehistön jäsentä, 3 kuolleena ja 5 eroten yhtymästä. Muutama lähtevä heitti syyttelyä sekä Arralinnin ja Talabin suuntaan liiallisesta viivyttelystä. Miehistöön kuuluu tällä hetkellä Arralinnin ja Talabin lisäksi uusi pilotti K, lääkäri "Räätäli" (joka on melko erikoinen tapaus), 6 sotilasta, 2 yleisapulaista sekä Talabin apumekaanikko.

Hahmolomake

Kyvyt:

 • Puhti (5)
  • Kestävyys 1
  • Tähtääminen 1
 • Vaisto (3)
  • Reaktio 0
  • Totuuden erottaminen 1
 • Järki (4)
  • Vastustus 2
  • Tekniikka: Alus 2
  • Tekniikka: Ase 1
  • Neuvottelu 2

Konstit:

 • Potkustartin konsti (P)
  • Voi käyttää bonusnoppien ottamiseen puhtia järjen sijaan tekniikkaheitoissa.
 • Purkkavirittämisen konsti (J) (Jury rigging)
  • Voi korjata yksinkertaisia laitteita ilman asianmukaisia työkaluja ja/tai tarvikkeita. Maksu: 2x J

Avaimet:

 • Järkeilyn avain (Key of Rationality)

1 KP: Toimii loogisesti tai ylistää loogisuuden paremmuuttaa toiselle hahmolle.
2 KP: Aina kun järkevästi toimiminen aiheuttaa jonkin asteista vaaraa itsellesi tai muille pelaajille.
5 KP: Kun järkevästi toimiminen tarkoittaa itsesi tai muiden uhraamista suureen vaaraan tai vaikekusiin.
Lunastus: Toimii täysin epäloogisesti, ehkäpä vahvan tunnetilan tai vaiston takia.

 • Täydellisyyden avain (Key of Perfection), kohteena aluksen Sukkula

1 KP: Aina kun tarkoituksella viivästyttää kohteen tai korjausprojektin valmistumista kertomalla toiselle hahmolle mitä vielä täytyy tehdä.
2 KP: Kun kyseessä olevaa kohdetta tai korjausprojektia tarvitaan kipeästi.
5 KP: Kun kohteen tai korjausprojektin lykkääminen aiheuttaa sinulle tai muille suurta vaaraa.
Lunastus: Tee projekti valmiiksi ilman viivästyksiä, joka johtaa "huonoon" jälkeen.