Ero sivun ”Roikan ropeprojekti” versioiden välillä

Kohteesta ExcaliburWiki
Siirry navigaatioonSiirry hakuun
 
(26 välissä olevaa versiota samalta käyttäjältä ei näytetä)
Rivi 1: Rivi 1:
Tavoitteena on väsätä Powered by the Apocalypse- peli joka tuottaa eeppistä fantasiafiktiota. Maailma on todennäköisesti enemmän tai vähemmän "tolkienilainen".
+
== Kysymyksenasettelu ==
  
== Movet ==
+
Projektin tarkoitus on tuottaa roolipeli, joka tuottaa fantasiafiktiota, joka painottuu pääasiallisesti yksittäisten hahmojen kuvaamiseen hahmoina eeppisen fiktion taustaa vasten.
 +
Pelin maailma tulee todennäköisesti olemaan "tolkienilainen" näkemys varhaiskeskiaikaisesta fantasiamaailmasta. Teknologiataso on lähes olematon, ja taikuus on pääosin matalaa ja pehmeää. Pelin on tarkoitus kuitenkin ainoastaan antaa pelaajille tarvittavat säännöt oman maailmansa ja sen sisäällön luomiseen, eikä määritellä lorea heidän puolestaan.
  
=== Perusmovet===
+
[[Roikan_Ropeprojekti:Partymekaniikka|Partymekaniikka]]
Perusmovejen suhteen ensimmäinen vaihe lienee aw2edin movet ja sarjanumeroviila. Kuitenkin mm. Urban Shadowssissa on pitentialisesti käyttökelpoisen oloisia moveja, joten pidetään mieli avoimena.
 
  
== Mekaaniset alijärjestelmät ==
+
== Fiktion sisältö ==
  
=== Partymekaniikka ===
+
Pelin on siis tarkoitus tuotaa hahmokeskeistä, mutta eeppistä, tai jopa myyttistä, todennäköisesti heeroista fiktiota. Tällainen fiktio sisältää tyypillisesti:
PC:t tulevat todennäköisesti toimimaan jonkinlaisessa partyssa, joten party ja p2p-interaktiomekaniikan tulee kuvastaa ja tukea tätä. Fiktion sisllä halutaan tuoda fokusta partyn sisäisiin suhteisiin, joten aw:n Hx lienee liian kevyt systeemi. Hx:n kampiksenalkukysymykset ovat hyvä (ja siksi usein toistettu) idea, samoin session lopun suosiokilpailu, ja hiliten määrittäminen (mikäli käytän hiliteä expageneraattorina, luultavasti en).
+
* Aktiivisesti ongelmiaan ratkaisevan hahmon kuvausta.
 +
* Voimakkaita tunteita sekä hahmoille että mielellään myös pelaajille.
 +
* Keskittyy pääasiassa hahmojen sielunelämän ilmaisuun, tekemisiin, suhteisiin ja kehityskaariin ulospäin näkyvällä toiminnalla ja olemisella.
 +
* On tyypillisesti ainakin joissain määrin konfliktipitoista, mutta käyttää konflikteja hahmokuvauksen, hahmosuhteiden ja hahmonkehityksen välineenä.
  
Monsterheartsin stringit tukevat hyvin pelissä tavoiteltua fiktiota, eli teinien kimpoilua toisistaan ihmissuhde- tunne- ja hormooniviidakossa, joten ne lienevät lupaava alku. Haettujen interaktioiden kirjo on kuitenkin varsin erilainen, joten sarjanumeroviila ei riitä, vaan myös stringien funktiot ja nimi on menossa uusiksi.
+
Haluttu fiktio keskittyisi siis hahmojen luonteen ja mielentilan kuvaukseen enemmän hahmon tekojen kuin ajatusten kuvaamisen kautta, ja asettaisi nämä eeppistä, maailmaakoskettavaa ja fantastista taustaa vastaan, ja käyttäisi näitä edellämainitun hahmonkuvauksen välineenä. Todennäköisesti paras säännostö tällaisen fiktion kuvaamiseen siis lienee Vincent Bakerin Powered by the Apocalypse.
  
Koskapa tarkoitus on kuvata koherentin partyn toimintaa, tulisi siis näiden uusien toimintojen kuvastaa tätä. Aivan ensimmäiseksi tuleekin siis selvittää, miten koheretti party toimii fiktion sisällä:
+
== Partymekaniikka ==
 +
Onko pelaajat yhtenäinen party, jolla on enemmän tai vähemmän yhtenäinen päämäärä. Jos on, juttele siitä mitä partyn on tarkoitus yhdessä tehdä, ja sopikaa tekevänne hahmot sitä varten.
  
Termi "koherentti party" antaa meille ensimmäisen vihjeen partyn toiminnasta fiktiossa: Partyn on tarkoitus pysy yhtenäisenä, enemmän tai vähemmän samalla puolella olevana kokonaisuutena. Mikäli eturistiriitoja ilmenee, ne ratkaistaan, tai party hajaantuu ja käsiteltävän fiktion kannalta vähmmän kiinnostavat osat partysta katoaa fiktiosta toistaiseksi tai riittävän pahan eturistiriidan tapauksessa muuttuu antagonistiseksi voimaksi. Tietyt roolipelit (Fate, Urban Shadows) haluaa käsitellä tällaista ahmoa NPC:nä, sillä pelinjohtaja voi antaa hahmolle paremman kyvyn vastustaa loppuartyä, kuin yksittäinen pelaaja sääntöjen puitteissa toimivalla hahmolla. PbtA-säännöstö sopii huonosti PvP:hen, joten tämä asetelma lienee paras ratkaisu.
+
== PC2PC- mekaniikka ==
 +
PC2PC- mekaniikan ensimmäinen luonnos on korvaava säännöstä AW:n Hx:lle, ja siksi käyttää AW:n statteja ja mekaniikkoja.
  
Fiktiosta katoavan partyn osa toimintaa voidaan käsitellä joko erillisenä partyna jota pelataan erikseen, tai partyn alatessa takaisin laajempaan partyyn voidaan pitää kevyt kertaus hahmojen tekemisistä kulisseissa.
+
'''''When you seduce or manipulate''''' instead of offering a fellow PC experience, you offer them a connection. Instead of threatening them with loss of highligh, you threaten to take a connection on them instead.
  
Mitä tulee käsiteltävään fiktioon, on  
+
'''''When you spend some downtime with a fellow PC''''', roll. On 10+ take a connection on them, erase a connection they have on you or spend a connection on them to mark experience. On 7-9 ask them 1 question, and if they refuse to answer, take 1 connection on them or erase a connection they have on you. On a miss they take a connection on you.
  
DW:n bondit ja alingment, sekä the Sprawlin direktivet ovat SS:n avainten kanssa samankaltainen mekaniikka, kaikissa pelaaja määrittää hahmon tarinassa kiinnostavan elementin, jonka tavoittelemisesta ja/tai loppuun käsittelemisestä tulee expaa. Bondien kohdalla ne ovat partysuhteissa keskeneräisiä asioita, directivessä ja alingmentissa toimintaohjeita. Alingmentit tuppaavat olemaan sangen rajoitettuja ja spesifisiä, directivet avoimempia ja kevyempiä, ja paremmin pelaajan määriteltävissä käytännössä.
+
'''''When you go aggro on a fellow PC but don’t carry through with the violence''''', they get 1 connection on you.
  
Kaikki nämä toimivat tehokkaasti flaginä, koska niissä on pelaajan valitsema, sekä PJ:lle että toisille pelaajille näkyvä ilmoitus pelaajan aikomuksista. Vastaavasti n-1, jossa n on pelaajahahmojen määrä, avointa plotlineä joista jokainen kuvaa PC:n suhdetta toiseen PC:hen käy pelaajalle pitkäveteiseksi ja hankalaksi seurata, joten lienee parasta keskittyä yhteen suhteeseen kerrallaan. DW:n bondimekaniikan kannalta tämä on kuitenkin mielenkiinnotonta, koska DW:n help or interfere- move toimii vaikutettavaan PC:hen olevien bondien määrällä. HoI onkin siis joko siirrettävä suhdeflagimekaniikasta toiseen stattiin, tai irrotettava heitoista kokonaan.
+
'''''When you heal another character''''', take Connection towards them per harm healed.
 +
'''''When you harm another character''''', they get Connection to you per harm caused.
  
Mikäli toteutetaan yksi iso suhdeflagi per hahmo, tämä tuo jonkinasteisia hankaluuksia. Ensinnäkin, hahmon muut ihmissuhteethan eivät vain lakkaa olemasta, vaan ne olisi kuvattava siirtymään taka-alalle.
+
You can '''''spend a connection''''' to:
 +
* Give the PC a +1 or -1 to their roll.
 +
* Obligate them answer one question truthfully.
 +
* Take +1 to a roll against them.
 +
* Obligate them to do your bidding.
 +
* Give them +1Harm
 +
* Take -1Harm from them
 +
* Give them -1Hold.
 +
* Take +1Hold on them
 +
* Mark experience when a connection on you is spent.
 +
 
 +
'''''When you refuse an obligation''''', roll+cool. On 10+ you weasel out of it, but the connection stays. On 7-9 you weasel your way out, but they get another connection to you or you lose a connection to them. On a miss, you’re shit out of luck. You either do as they say, or you give them a connection and lose a connection to them.
 +
 
 +
'''''When you invoke a connection you have''''', roll+sharp. On a hit that connection carries weight and gives you an opening or opportunity. On 7-9 you spend the connection. On a miss, you lose the connection.
 +
 
 +
== Kuole sankarina, tai pelaa nähdäksesi itsesi muttuvan konnaksi ==
 +
 
 +
== Pelattavat taustahahmot ==
 +
 
 +
== Kolme avainta ==
 +
Kolme avainta ovat
 +
* Tavoitteen avain: Hahmolla on jokin lyhyen tähtäimen avain jota tämä jahtaa
 +
* Motivaation avain: Hahmollasi on jokin hahmoa ajava syy, jonka näyttämisestä saat expaa
 +
* Ominaisuuden avain: Hahmollasi on jokin hahmo-ominaisuus jonka eilletuomisesta saat expaa

Nykyinen versio 28. maaliskuuta 2019 kello 15.44

Kysymyksenasettelu

Projektin tarkoitus on tuottaa roolipeli, joka tuottaa fantasiafiktiota, joka painottuu pääasiallisesti yksittäisten hahmojen kuvaamiseen hahmoina eeppisen fiktion taustaa vasten. Pelin maailma tulee todennäköisesti olemaan "tolkienilainen" näkemys varhaiskeskiaikaisesta fantasiamaailmasta. Teknologiataso on lähes olematon, ja taikuus on pääosin matalaa ja pehmeää. Pelin on tarkoitus kuitenkin ainoastaan antaa pelaajille tarvittavat säännöt oman maailmansa ja sen sisäällön luomiseen, eikä määritellä lorea heidän puolestaan.

Partymekaniikka

Fiktion sisältö

Pelin on siis tarkoitus tuotaa hahmokeskeistä, mutta eeppistä, tai jopa myyttistä, todennäköisesti heeroista fiktiota. Tällainen fiktio sisältää tyypillisesti:

  • Aktiivisesti ongelmiaan ratkaisevan hahmon kuvausta.
  • Voimakkaita tunteita sekä hahmoille että mielellään myös pelaajille.
  • Keskittyy pääasiassa hahmojen sielunelämän ilmaisuun, tekemisiin, suhteisiin ja kehityskaariin ulospäin näkyvällä toiminnalla ja olemisella.
  • On tyypillisesti ainakin joissain määrin konfliktipitoista, mutta käyttää konflikteja hahmokuvauksen, hahmosuhteiden ja hahmonkehityksen välineenä.

Haluttu fiktio keskittyisi siis hahmojen luonteen ja mielentilan kuvaukseen enemmän hahmon tekojen kuin ajatusten kuvaamisen kautta, ja asettaisi nämä eeppistä, maailmaakoskettavaa ja fantastista taustaa vastaan, ja käyttäisi näitä edellämainitun hahmonkuvauksen välineenä. Todennäköisesti paras säännostö tällaisen fiktion kuvaamiseen siis lienee Vincent Bakerin Powered by the Apocalypse.

Partymekaniikka

Onko pelaajat yhtenäinen party, jolla on enemmän tai vähemmän yhtenäinen päämäärä. Jos on, juttele siitä mitä partyn on tarkoitus yhdessä tehdä, ja sopikaa tekevänne hahmot sitä varten.

PC2PC- mekaniikka

PC2PC- mekaniikan ensimmäinen luonnos on korvaava säännöstä AW:n Hx:lle, ja siksi käyttää AW:n statteja ja mekaniikkoja.

When you seduce or manipulate instead of offering a fellow PC experience, you offer them a connection. Instead of threatening them with loss of highligh, you threaten to take a connection on them instead.

When you spend some downtime with a fellow PC, roll. On 10+ take a connection on them, erase a connection they have on you or spend a connection on them to mark experience. On 7-9 ask them 1 question, and if they refuse to answer, take 1 connection on them or erase a connection they have on you. On a miss they take a connection on you.

When you go aggro on a fellow PC but don’t carry through with the violence, they get 1 connection on you.

When you heal another character, take Connection towards them per harm healed. When you harm another character, they get Connection to you per harm caused.

You can spend a connection to:

  • Give the PC a +1 or -1 to their roll.
  • Obligate them answer one question truthfully.
  • Take +1 to a roll against them.
  • Obligate them to do your bidding.
  • Give them +1Harm
  • Take -1Harm from them
  • Give them -1Hold.
  • Take +1Hold on them
  • Mark experience when a connection on you is spent.

When you refuse an obligation, roll+cool. On 10+ you weasel out of it, but the connection stays. On 7-9 you weasel your way out, but they get another connection to you or you lose a connection to them. On a miss, you’re shit out of luck. You either do as they say, or you give them a connection and lose a connection to them.

When you invoke a connection you have, roll+sharp. On a hit that connection carries weight and gives you an opening or opportunity. On 7-9 you spend the connection. On a miss, you lose the connection.

Kuole sankarina, tai pelaa nähdäksesi itsesi muttuvan konnaksi

Pelattavat taustahahmot

Kolme avainta

Kolme avainta ovat

  • Tavoitteen avain: Hahmolla on jokin lyhyen tähtäimen avain jota tämä jahtaa
  • Motivaation avain: Hahmollasi on jokin hahmoa ajava syy, jonka näyttämisestä saat expaa
  • Ominaisuuden avain: Hahmollasi on jokin hahmo-ominaisuus jonka eilletuomisesta saat expaa