Diplomacy:AnalyysiJaLotto

Kohteesta ExcaliburWiki
Versio hetkellä 5. maaliskuuta 2008 kello 23.51 – tehnyt Tappajasorsa (keskustelu | muokkaukset)
Siirry navigaatioonSiirry hakuun

MV:n luvalla ja kehoituksesta rupesin kibitzoimaan peliä. Kaikki kommentit perustuu puhtaasti karttaan, eikä millään lailla mihinkään mitä kerholla sattuu korviin kantautumaan.

Riku

1901 kevät

Analyysi

Venäjän "yllätyshyökkäys" Itävaltaan meni surkeasti pieleen, sitäkin enemmän kun Turkki ei ole kuviossa mukana. Tsaarille on tiedossa vaikeuksia.

Englannilla on luukut auki joka suuntaan ja vähän pelättävää mistään. Pohjoisen noita tuhoanee ainakin yhden naapureistaan melko pian.

Ranska-Saksa on avattu suorastaan klassisesti. Ranskalla on etu, mutta se ei kestä jos sitä ei onnistuneesti käytä. Englanti on ratkaisevassa asemassa.

Italialla on perinteinen Lepanto menossa ja Turkki ei ole varautunut. Jos länsi pysyy balanssissa, voi Italia mennä pitkälle.

Itävalta on niin hyvissä voimissa kuin Venäjän hyökkäyksen jälkeen voi olla. Italian avulla tilanne on täysin hallittavissa.

Turkki on hieman kompastunut omaan näppäryyteensä avauksessa ja edessä on on joko nöyrtyminen superhitaaseen siirtoon tai hyökkäys Venäjälle. Kumpikaan ei houkuttele. Ainoa toivo on kolmiliitto lännessä.

Johdossa: Englanti, Ranska, Italia, Saksa, Itävalta, Turkki, Venäjä.

Jos Ranska/Saksa saa kolme rakennusta, kiilaa se kärkeen.

Syksyn 21 oikein:

Englanti

F Nth C A Edi-Nor, F Nrg - Bar, A Edi-Nor

Ranska

A Mar - Spa, F Mid - Por, A Bur - Bel/Mun

Italia

A Ven - Tri, F Ion C A Apu - Tun, A Apu - Tun

Saksa

F Den - Swe, A Kie - Hol, A Ruh - Bel/Mun

Itävalta

A Vie - Gal, A Ser S F Alb - Gre, F Alb - Gre

Turkki

A Bul - Rum, F Bla S A Bul - Rum, A Con - Bul

Venäjä

F Bot - Swe, A War - Gal, A Ukr S A War - Gal, F Rum S Turkish A Bul H


SYKSY 1901

Venäjän tilanne meni huonosta vakavaksi, kun Turkki uudelleen organisoi rajoja edukseen. Edessä on liittoutuminen Itävallan tai Turkin kanssa. Ilman apuja Venäjä tuhoutuu nopeasti.

Turkilla on edelleen edessään raudanluja piiritysrengas, mutta nyt on myös puolustautumiskeinoja. Jos välit Venäjän kanssa saa kuntoon, ei tarvitse sotia vain voittaakseen aikaa. Turkki ja Venäjä ovatkin vähän samassa veneessä.

Englanti sai vain yhden rakennuksen ja on nyt haavoittuvimmillaan. Siitä huolimatta tilanne on hyvä. Ensi vuosi menee mukavasti rampoja ryssiä rääkäten.

Ranska on voimiensa huipulla. Belgian pitäminen on epävarmaa ja nyt tulisi käyttää niitä muskeleita mitä on kerätty. Naapurit, silmät auki!

Saksan tilannne on myös hyvä. Viisi kaupunkia, ei sotaa missään ja rampa Venäjä. Turvallisen vahva, mutta silti kivasti tutkan alapuolella.

Italialla on hikiset hetket. Tuleeko Ranska päälle? Käytössä olevilla joukoilla ei Ranskaa pysäytetä, ellei Turkin rintamalla hyökkäystä pistetä jäihin.

Itävalta on vahvemmilla kuin miltä näyttää. Jos Venäjä ja Turkki eivät saa sopua aikaan, on edessä automaattinen menestys Balkanilla.

Johdossa: Ranska, Englanti, Saksa, Italia, Turkki, Itävalta, Venäjä

Rakennus 12 oikein

Englanti: F Lon

Ranska: F Bre, A Par, A Mar

Saksa: F Kie, A Ber

Venäjä: A STP

Turkki: F Con, F Smy

Itävalta: A Bud

Italia: F Nap, F Rom

Rakennusvaiheessa Ranskan ja Englannin liitto kaiverretaan kivitauluun suurin tiikerin kokoisin kirjaimin. Kumpikaan ei rakenna laivaa kanaalin rannalle. Uskomatonta.

Saksa nöyrtyy maavaltioksi ja vaikutusvalta romahtaa väliaikaisesti. Mahdollisuudet tehdä muuta kuin peesata Brittejä alkavat olla aika heikot.

Italialaiset suorittavat kierroksen toisiksi pösilöimmän rakennuksen ja Ranskan aiheuttama paine saa koko maan natisemaan liitoksistaan. Nopeita joukkojen siirtoja länteen tiedossa.

Venäläiset tuhoavat loppullisesti ainoan maan jonka voivat, omansa.

Johdossa: Englanti!

1902kevään 33 oikein

Englanti: A Nor-StP, F Bar S A Nor-StP, F Nth-Norway, F Edi-Nth

Ranska: F Mar-GOL, F Por-MID, A Spa-Mar, A Bel-Ruh, A Par-Bur, A Bre-Gas

Saksa: A Ber-Pru, A Mun-Sil, F Den-BAL, A Hol-Ruh, A Kie-Mun

Venäjä: Kaikki houldaa tai tekee jotain päätöntä. Arvaan Ukraina-pudding: A War-Ukr, A Gal-Ukr, A Sev-Ukr, F BOT-Ukr(!)

Turkki: F Con-AEG, F Smy S Con-AEG, A Rum-Ser, A Bul S A Rum-Ser, F Bla S A Bul

Itävalta: A Vie-Gal, A Bud S A Ser, A Ser S A Bud, F Gre S ITALIAN F ION-AEG

Italia: F ION-AEG, F Ven-Apu, A Tri-Ven, F Nap-TYN, A Tun H


Kevät 1902

Taas menee yllätyshyökkäys pieleen. Ranskalaiset suorittavat manööverinsä surkean kömpelösti, eikä Saksa auta. Päinvastoin. Belgian armeijan tuhoaminen vetäytymisen sijaan on abysmaalinen siirto taktisesti (tai uskomattoman naiivi, jos se oli sovittu)

Saksan osakkeet nousevat kohisten. Ruotsi&Belgia lienevät varmoja valloituksia tänä vuonna ja Warsova todennäköinen. Ensivuonna tulee Warsowakin. Saksa on vielä pieni ja piiritetty, mutta tulevaisuus näyttää todella hyvältä.

Englanti joutuu puolustuskannalle ja jumiutuminen 5-6 centeriin pitkäksikin aikaa on todennäköistä. Ei tilanne ole huono, mutta laajenemismomentti on menetetty.

Itävalta ja Italia puskevat Turkin kumoon. Bulgarian menetys on liian paha isku. Sota lännessä antanee aikaa tarpeeksi projektin loppuun ajamiseen. Jyrkkä noususuhdanne menossa. Belgian armeijan räjäyttäminen kuitenkin epäilyttää (Fleet build Mar on estetävä), eikä Ranskan rajaa voi ainakaan demobilisoida. Onko sota lännessä hämäystä?

Turkilla on elinaikaa 3-4 vuotta. Venäjällä vähemmän. Vaikka hengissäpysyminen onnistuisikin, ei suurvallaksi ole kummallakaan enää mitään asiaa.

Johdossa: Saksa, Itävalta, Italia, Englanti, Ranska, Turkki, Venäjä

Syksyn 32 oikein:

Englanti: F NTH-ENG, F NRG-NAT, F BAR-Nwy, A StP-Mos

Saksa: A Pru-War, A Sil S A Pru-War, A Den-Swe, F BAL S A Den-Swe, A Bel-Bur

Ranska: A Bur-Mun, A Pic-Bur, A Gas-Pic, F MAO-IRI, F Spa(sc)-MAO

Itävalta: A Bud-Ser, A Vie-Bud, F Gre S A Bul, A Bul S RUSSIAN A Gal-Rum

Italia: F EAS-AEG, F Apu-ION, F TYN C A Tun-Tus, A Tun-Tus, A Ven-Pie

Turkki: A Con-Bul, F AEG S A Con-Bul, A Rum-Sev, F BLA S A Rum-Sev, F Smy S F AEG

Venäjä: A Gal-Rum, A Sev S A Gal-Rum, A Liv-Mos, F Swe-Nwy (dislodged, eliminated)


Syksy 1902

Italia ottaa tilanteen haltuun eikä vain odota, että Ranska-Englanti sota ratkeaa. Kuitenkin liian vähän, liian myöhään. Ranska ei mene jujuun. "Apu Skasaa vastaan" on vain oman hyökkäyksen valmistelua. Hyvät optiot on kuitenkin auki. Ranskaa ei ole pakko puukottaa selkään, sillä superpitkä Lepanto Syyriaan houkuttelee vielä enemmän. Upea siirto! Armeija Tyrolissa mahdollistaa myös itään mönkimisen, missä Itävalta apuja kaipaakin.

Itävalta jatkaa turhauttavaa puskemista Turkin vahvaa puolustusta vastaan, mutta Italian kelkasta ei ole mitään asiaa poistuakaan.

Turkilla on vieläkin hieman valoa tunnelin päässä, mutta vaikea sitä on nähdä. Seuraavan arvauksen on osuttava oikeaan. Sitten alkaa olla mahdollisuuksia selvitä Saksalaisten interventioon asti.

Venäjän viimeinen maailmanmenoon vaikuttava nappi, eli laiva Gulf of Botnialla on vaarassa mennä poks. Siitä ei Venäjä enää toivu. Jos laivan pitää, tulee tilalle muita vaikeuksia. Monttuun menee koko maa.

Englanti rakentaa laivan Liverpooliin, tuo Norjasta laivan apuihin ja onkin pian niskanpäällä. Ranskan pitää saada armeija maihin Englantiin nopeasti, muuten 4 laivaa vastaan 3 laivaa sievenee aika pian tappioksi. Toisaalta onnistuneen maihinnousun jälkeen Englanti on aikamoisissa ongelmissa. Sakemannit myhäilevät ja valitsevat puolensa myöhemmin. Pokerinkaan ei enää tarvitse pitää kun lupailee apujaan.

Saksa voi rauhassa lopettaa Venäjän rohmuten pari kaupunkia lisää. Belgian menetys on kuitenkin pahaisku. Vain yksi rakennus ja Italialaiset ovella - taaskaan ei ole varaa laivaan. Italialainen armeija Tyrolissa - vaikka varmasti tarkoitus oli auttaa Ranskaa - puskee Sakemanneja Englannin leiriin. Ilman laivoja ei Englantiin pahemmin hyökkäillä.

Johdossa: Saksa, Italia, Englanti, Ranska, Itävalta, Turkki, Venäjä.

Build 1902 Englanti: F Liverpool Ranska: F Brest Saksa: A Munich Russia: Disband F Gulf of Botnia